BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesített a hazai kiskereskedelem

Összesen 4,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes becslése alapján. Az ING elemzője szerint minden területen lassulás történt a kiskereskedelmi forgalomban.

Idén szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH.

Fotó: Kallus György

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Fotó: Központi Statisztikai Hivatal

A január–szeptemberi időszakban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,5 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál.

Öt éve emelkedik a forgalom

Már öt éve, 63. hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a KSH legfrissebb adataira reagálva. A politikus elmondta,

a kiskereskedelmen belül folyamatosan nő az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek, és az üzemanyagok fogyasztása is.

Az üzemanyag-kiskereskedelem emelkedése részben az áruszállításhoz kapcsolódik, de a turizmus növekedése is szerepet játszott benne. Kitért arra is, hogy a kormányzati intézkedések, a bérmegállapodások, a munkanélküliség csökkenése, és az adómegállapodások is segítették a fogyasztás növekedését – tette hozzá.

Elemző: lassul a kiskereskedelem

Minden területen lassulás történt a kiskereskedelmi forgalomban – reagált a KSH adataira Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője. Hozzátette, a legnagyobb lassulást a nem élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztaltuk, ahol a 7,6 százalékos éves alapú növekedés az idei év második leggyengébbjének számít.

Az élelmiszer-kiskereskedelem esetében a dinamika nagyjából az idei év átlaga körül alakult. A gépjármű-üzemagyag forgalom bővülése a jelentős áremelkedés mellett némiképp mérséklődött szeptemberben

– fűzte hozzá.

Virovácz Péter szerint a következő hónapokban a továbbra is erős munkaerőpiac segíthet fenntartani a még mindig kedvező növekedési dinamikát, azonban a trendszerű lassulás megtörésére nem számít. Összességében a harmadik negyedév kiskereskedelmi teljesítménye alátámasztja az ING azon feltevését, hogy a fogyasztás továbbra is erőteljes húzóereje maradt a gazdaságnak, ugyanakkor a hozzájárulás mérséklődhetett, ami így a GDP-növekedésre is kifejti hatását – fejtette ki az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.