BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úgy vásároltunk, mintha októberben is Black Friday lett volna

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,6 százalékkal nőtt októberben, különösen a nem élelmiszer-kiskereskedelmi boltok forgalma ugrott meg.

Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,6, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Fotó: Kallus György

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal
  • emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

    Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

    Kiderült, hol vásárolunk legszívesebben

    Tovább erősödik a hazai kiskereskedelemben tapasztalható konjunktúra, az élelmiszer mellett az egyéb fogyasztási cikkekre is egyre többet költenek a magyarok. A kiskereskedelmi forgalom felfelé ívelő ciklusa azonban a végéhez közeledik, az immáron hatodik éve tartó fogyasztásbővülés az idénre prognosztizált 4,5 százalékával várhatóan eléri csúcspontját. A jelenlegi dinamikus növekedés mellett így már egy esetleges recesszióra is fel kell készülni – figyelmeztet az Euler Hermes Hitelbiztosító legfrissebb iparági jelentésében.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.