BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszállták a magyarok a boltokat tavaly novemberben

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,9 százalékkal nőtt tavaly novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva. A második becslés adata 0,3 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,0 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal bővült, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent.

Fotó: Somogyi Hírlap / Lang Róbert

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene az adatok szerint összességében 8,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások

  • az iparcikk jellegű vegyes (11 százalék),
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (7,4 százalék),
  • a textil-, ruházati és lábbeli- (5,9 százalék),
  • a használtcikk- (5,5 százalék),
  • a bútor-, műszakicikk- (4,9 százalék),
  • valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (3,9 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 26 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést – írja a KSH.

    Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,6 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,0 százalékkal emelkedtek.

    Fotó: KSH

    Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1009 milliárd forint volt tavaly novemberben a KSH adatai alapján.

    Az országos kiskereskedelmi forgalom egyaránt 42–42 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, illetve a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

    A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,5 százalékkal nőtt az értékesítés volumene tavaly január–novemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.