BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többet vásárolunk

Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből. Az elemzők előrejelzése szerint 2019-ben a kiskereskedelmi szektor bővülése elmarad a tavalyi év átlagától, de így is 3-4 százalék körüli növekedésre számíthatunk.

2018 decemberében a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott,

a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Fotó: MW

2018-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

Idén legalább 3 százalékos növekedés várható

A részleteket tekintve elmondható, hogy

a gyenge decemberért elsősorban az élelmiszerkereskedelem okolható,

ahol éves bázison stagnálást mértek, ugyanakkor a többi főbb bolttípus esetében is az év egyik leggyengébb hónapját mérte a KSH decemberben – mondja Virovácz Péter az ING elemzője.

Előrejelzésünk szerint 2019-ben a kiskereskedelmi szektor bővülése elmarad a tavalyi év átlagától, de így is

3-4 százalék körüli növekedésre számíthatunk.

A lassulás legfőbb oka, hogy a pótlólagos fogyasztás egyre kevésbé lesz meghatározó, és a háztartások egyre inkább szolgáltatások vásárlására fordítják majd a többletjövedelmüket, amit az idei bérnövekedés biztosít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.