BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétszakadhat a munkaerőpiac

Az OECD friss tanulmánya szerint a jövő munkaerőpiacai nagyobb egyenlőtlenségeket és társadalmi feszültségeket hoznak majd.

Az OECD friss tanulmánya szerint a jövő munkaerőpiacai nagyobb egyenlőtlenségeket és társadalmi feszültségeket hoznak majd.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) figyelmeztetése szerint az automatizáció, a robotok elterjedése, valamint a globalizáció egyre gyorsabban változtatja meg a munkahelyeket, így a kormányoknak gyorsan és határozottan kell fellépniük a társadalmi és gazdasági feszültségek súlyosbodása ellen – írja összeállításában a Bloomberg. Nagyságrendileg

a munkakörök fele meg fog szűnni, vagy radikálisan át fog alakulni a következő két évtizedben, és ennek a folyamatnak a sebessége az OECD foglalkoztatási, munkaügyi és szociális ügyekért felelős igazgatója, Stefano Scarpetta szerint ijesztő mértékű lesz.

A munkahelyek 14 százaléka megszűnhet az automatizáció miatt a következő 15-20 évben, míg 32 százalékuk valószínűleg teljesen átalakul. A szervezet tanulmánya szerint minden hetedik munkavállaló egyéni vállalkozó lesz, minden kilencedik munkavállalónak pedig csak ideiglenes, átmeneti munkahely jut majd.

A 2005 és 2016 közötti időszakban a digitalizáció által leginkább érintett szektorok adták az új munkahelyek 40 százalékát. Szintén érdekesség, hogy míg a magasan képzett munkások 60 százaléka vesz részt különböző tréningeken, képzi magát tovább, addig az alacsonyabb képzettségű dolgozóknak csak a 20 százaléka teszi meg ugyanezt.

Fotó: Shutterstock

A tanulmány azt is kiemeli, hogy az egyéni vállalkozók 16 százalékának mindössze egyetlen ügyfele van – ez kvázi bújtatott foglalkoztatás, hiszen így ők inkább tekinthetők alkalmazottnak, nagyon valószínűtlen, hogy önállóan végzik tevékenységüket az adott cégnek.

Rengeteg munkavállalót alig védenek – vagy egyáltalán nem – a hagyományos munkaügyi törvények és a szociálpolitika. Nekik szükségük van ezekre a lehetőségekre, hogy boldoguljanak és hozzáférjenek a szociális védelemhez

– idézi a tanulmány Stefano Scarpettát. Azok a biztonsági hálók és a képzési rendszerek, amelyek az elmúlt évtizedekben azért épültek ki, hogy megvédjék a munkásokat, most azért küszködnek, hogy egyáltalán lépést tartsanak a munka természetét megváltoztató megatrendekkel. Az OECD szerint néhány munkavállalónak előnyt jelent, hogy a technológia fejlődése új piacokat nyit meg, és növeli a produktivitást, ám a fiatalok, a gyengén képzettek és a részmunkaidősök egyre sebezhetőbbé és kiszolgáltatottabbá válhatnak.

Mély és gyors szerkezeti változások vannak a láthatáron, ezek remek új lehetőségeket hoznak magukkal, ám nagyobb bizonytalanságot is okoznak azoknak, akik nem megfelelően képzettek ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázásához

– fogalmazott az OECD munkaügyért felelős igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.