BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom tavaly

Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Hat százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom volumene mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adat szerint az előző évi 6,7 százalék után – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt évben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,2 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,0 százalékkal nőttek a változatlan áron számolt eladások az előző évhez viszonyítva.

ITM: látványos növekedés

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma tavaly decemberben minden korábbi havi rekordot megdöntve megközelítette az 1250 milliárd forintot. Éves összesítésben a kiskereskedelmi forgalom újabb csúcsot hozva mintegy 12 250 milliárd forintot tett ki.

Az elmúlt esztendő kimagasló teljesítményét jól jellemzi, hogy míg 2017-ben csak egy, 2018-ban pedig mindössze két hónapban lépte túl a 1000 milliárdot a havi forgalom, tavaly ez áprilistól kezdve minden hónapban így volt.

2019-ben esett meg először, hogy az éves mutató az üzemanyagforgalom nélkül is meghaladta a 10 ezer milliárd forintot.

Tovább folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem térnyerése, annak éves forgalma kis híján elérte a 730 milliárd forintot, ami a múlt évtized elejéhez képest tizenhatszoros volumenbővülést jelent.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta:

A kiskereskedelmi forgalom látványos növekedése a magyar családok javuló életminőségének, jobb gazdasági lehetőségeinek egyik legfontosabb fokmérője. A kormány arra törekszik, hogy a folyamatosan bővülő fogyasztásból minél nagyobb arányban részesüljenek a magyar tulajdonú kereskedelmi egységek és a magyar termékek.

Szinte minden szektorban nőtt a forgalom

A kiskereskedelmi forgalom decemberi növekedését a novemberi 13,9 százalékos bérnövekedés, illetve a közel 10,2 százalékos nettó reálbérnövekedés mellett az év végén a közszférában kifizetett igen jelentős bónuszok is támogatták . Naptárhatástól megtisztítva a növekedés 6,1 százalék volt, míg az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek az eladások. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (16 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (3,9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (4,8 százalék), a használtcikk- (6 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (1,8 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (2,2 százalék, az IKEA forgalma 2014-2019 között 120 százalékkal nőtt) – mondta Suppán Gergely a Takarékbank vezető elemzője. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.