BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővült a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 7,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 13,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Kivétel az üzemanyag-kiskereskedelem

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza szerint szinte minden kategóriában élénkült az értékesítés, a leginkább kiugró teljesítményt a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkek esetében mérte a KSH. Az élelmiszer-kiskereskedelem a decemberhez hasonló erős teljesítményt mutatott a maga 4,9 százalékos növekedésével.

Az egyedüli gyenge pont az üzemanyag-kiskereskedelem volt,

amely az árak emelkedése mellett mindösszesen 1,4 százalékos növekedést mutatott.

Összességében a mai kiskereskedelmi adat egy rendkívül jó évkezdetet jelent és

várhatóan februárban is erős marad a teljesítmény, elsősorban az élelmiszer-kereskedelem esetében,

ahol a pánikszerű felvásárlások jelentős átmeneti forgalomnövekedést hozhattak.

Alcím

A kiskereskedelmi forgalom januári növekedését a decemberi 13,1 százalékos bérnövekedés, illetve a közel 8,8 százalékos nettó reálbérnövekedés mellett az év végén a közszférában kifizetett igen jelentős bónuszok is támogatták. Naptárhatástól megtisztítva a növekedés 7,6 százalék volt, míg az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőttek az eladások – mondta el Suppán Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (20 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (3,5 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,6 százalék), a használtcikk- (9 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (19 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (9,7 százalék, az IKEA forgalma 2014-2019 között 120 százalékkal nőtt).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalékkal részesedő csomagküldő és

internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett,

folytatva az évek óta tartó bővülést.

Tavaly a bérek kétszámjegyű növekedése miatt a reálbérek növekedése elérte a 7,8 százalékot, így folytatódott a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban

ennek mértéke idén 5,6 százalékra lassulhat

a tavalyi 6,1 százalékos és tavalyelőtti 6,7 százalékos forgalombővülés után.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások tavalyi év végén és idén várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is, amit támogat a történelmi csúcs közelében tartózkodó fogyasztói bizalom is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az új autó regisztrációk tavaly 15,6 százalékkal emelkedtek.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme idén ismét meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

A koronavírus átmenetileg átrendezheti az eladásokat, a pánik hatására az élelmiszer üzletek forgalma február végén-március elején kiemelkedő növekedést mutathatott, azonban a felhalmozott készletek miatt a következő hónapokban lassulhat az értékesítés, ezzel szemben a többi kategóriában az óvatosság miatt átmenetileg lassulhat a forgalom növekedése, azonban a járvány csillapodása után a háztartások pótolhatják az elhalasztott vásárlásokat.

Csúcson az internetes kiskereskedelem

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy tavaly az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a második legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom.

Éves összesítésben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma újabb csúcsot hozva 12 250 milliárd forintot tett ki 2019-ben.

Az elmúlt esztendőben esett meg először, hogy az éves mutató az üzemanyagforgalom nélkül is meghaladta a 10 ezer milliárd forintot

– tette hozzá.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma idén januárban folyó áron 945 milliárd forint volt. A 2016 első hónapjában mért adatot ez a teljesítmény szinte pontosan 50 százalékkal múlja felül.

A szektor kimagasló teljesítményét jól jellemzi, hogy míg 2017-ben csak egy, 2018-ban pedig mindössze két hónapban lépte túl az 1000 milliárdot a havi forgalom,

tavaly ez áprilistól kezdve minden hónapban így volt.

Az idén januári összesített adat ismeretében könnyen előfordulhat, hogy 2020-ban a milliárdokban mért mutató már februárban négy számjegyű lesz.

A belső fogyasztás tartós élénkülése elsősorban a béremeléseknek, az adócsökkentéseknek, a családokat támogató célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A foglalkoztatás bővülésével, a növekvő bérekkel a kiskereskedelmi forgalomban is további emelkedés valószínűsíthető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.