BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KSH: 3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorából tételesen kimutathatóak a járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések következményei: a többi között az élelmiszer és nem-élelmiszer kiskereskedelem, ezeken belül az egyes üzlettípusok forgalmának alakulásában, a csomagküldő kereskedelem kimagasló teljesítményében is.

A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

Mindez azt eredményezte, hogy márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva pedig 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 12,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 16,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A január-márciusi időszak egészét tekintve 7,2 százalékkal haladta meg az összesített értékesítési adat a tavalyi első negyedévit.

A KSH-adatközlésre reagálva Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta:

Mivel addigra lecsengtek a készletfelhalmozások, pánikvásárlások, viszont végig és az országban mindenütt érvényben voltak a kijárási korlátozások, az év legnehezebb hónapja az április lehetett a kiskereskedelmi vállalkozások számára.

„Az online pénztárgépek adatai jelentős visszaesést mutatnak, abban bízunk, hogy májustól a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos enyhítésével, az elhalasztott vásárlások pótlásával megkezdődik a válságból való kilábalás. A szektor cégei alaposan kiérdemelték a vásárlók bizalmát és támogatását, hiszen a legnagyobb kihívást jelentő időszakban is komoly fennakadások és tartós készlethiány nélkül gondoskodtak a magyar családok biztonságos ellátásáról.”

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 15, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal bővült márciusban a KSH adatai szerint.

A non-food kategória mindössze 0,5 százalékos növekedésén belül nagy a szórás, például a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletek bevétele 38 százalékkal ugrott meg, az iparcikk jellegű vegyes boltokban viszont csak 0,9 százalékkal.

Eközben a volumen 51 százalékkal zuhant a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben, a hansználtcikk-kiskereskedelem pedig 26 százalékkal zsugorodott.

Emellett a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikk kategória 14 százalékkal mérséklődött, a bútor- és műszakicikk-üzletek kasszájából pedig éves alapon a bevétel 9,3 százaléka hiányzott.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 41 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,6 százalékkal mérséklődtek. Ezek után a teljes márciusi kiskereskedelmi forgalom 1045 milliárd forint volt, ebből 51 százalék élelmiszereladás, miközben a non-food kategóriára 36, az üzemanyag-értékesítésre pedig 13 százalékos rész jutott.

Eltérően vélekednek a kiskereskedelem kilátásairól az elemzők

A márciusi adatokra reagálva a Takarékbank vezető elemzője 1,5-2 százalékos visszaesést valószínűsített 2020-ra. Suppan Gergely ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a fertőzésveszély miatti korlátozásokat március közepén jelentették be, így járvány hatása az áprilisi adatokból jobban látszik majd.

Várakozása szerint szerint az élelmiszerüzletek forgalma továbbra is jelentős mértékben nőhet, de ez jórészt annak köszönhető, hogy visszaesett a munkahelyi, az iskolai, és a vendéglátóhelyi étkezés. Más üzletek visszaesését az internetes értékesítés és a csomagküldés csak részben tudta ellensúlyozni – tette hozzá.

Az elemző szerint később számolni lehet az elmaradt fogyasztásokkal, és májustól lassú ütemben élénkülhet a forgalom.

A folytatás azonban szerinte azon is múlik, hogy az állam milyen mértékben pótolja a kieső fizetéseket.

A K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője éves szinten emelkedést valószínűsít, ám szerinte ez attól is függ, hogy később lesz-e esetleg újabb szigorítás, és az üzletek milyen ütemben nyithatnak ki ismét.

Németh Dávid szerint az élelmiszerek forgalmának márciusi bővülése a járvány miatti felvásárlásoknak köszönhető, és ezek

áprilisban valószínűleg már csak enyhébb mértékben ellensúlyozzák a visszaesést.

A nem élelmiszert árusító boltok forgalma jelentősen csökkent, noha az elmúlt években épp ezek járultak hozzá jelentősebb mértékben a kiskereskedelem bővüléséhez – tette hozzá.

Az elemző szerint áprilisban a márciusinál is jelentősebb lehetett a csökkenés, mivel az élelmiszerboltok ekkor már kisebb mértékben tudták csak ellensúlyozni a többi üzlet forgalmának kiesését. Májustól azonban Németh Dávid is fordulatot vár, és hónapról hónapra folyamatos növekedést valószínűsít a korlátozások feloldásának köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.