BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KSH: csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal csökkent.

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tájékoztatás szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 13,8 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A KSH adatai szerint 2020. január-májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Megjegyzik, a járványügyi veszélyhelyzet csillapodásával május elejétől vidéken, május közepétől Budapesten és Pest megyében is feloldották a kiskereskedelmi üzletek nyitvatartási korlátozását, amely a nem élelmiszer üzletek forgalmára volt leginkább hatással.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal nőtt, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,7 százalékkal növekedett. Nőttek az eladások 13 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, valamint 5,3 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben. A forgalom volumene 10 százalékkal csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 15 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, 40 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint 45 százalékkal esett a használtcikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból májusban 9,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 59 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 13,8 százalékkal csökkent májusban.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 23 százalékkal estek vissza.

Májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 994 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az előző év azonos időszakához képest 2020. január-májusban naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 1,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene – közölte a KSH.

Optimista az ITM

Kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta áprilisi mélypontból a kiskereskedelmi forgalom – közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusi kiskereskedelmi adataira reagálva az M1 aktuális csatornán.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Cseresnyés Péter azt mondta, hogy

ugyan tavalyhoz képest májusban 2,1 százalékos forgalomcsökkenés volt, az áprilisi mélypont után dinamikájában növekedést mutat a forgalom, várhatóan júniusra pedig kiegyenlítődik.

Kiemelte, hogy 2020. január-májusban az áprilisi nehéz helyzet ellenére is 1,5 százalékkal nőtt a forgalom volumene az előző évi azonos időszakhoz képest. A jelenlegi előrejelzések szerint pedig, ha nem alakul ki súlyos, intézkedéseket igénylő járványhelyet, a kiskereskedelem folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, és mind volumenében, mind növekedésben visszaáll arra a szintre, amely az elmúlt években volt tapasztalható – vélekedett.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kiskereskedelmi forgalom az áprilisihoz képest annak köszönhetően nőtt, hogy májustól fokozatosan feloldották az üzletek nyitvatartási korlátozását.

A kijárási korlátozás és az üzletek nyitva tartásának korlátozása alatt a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem több mint ötven százalékkal nőtt, annak ellenére is, hogy áprilishoz képest májusban némi visszaesés volt tapasztalható – tette hozzá Cseresnyés Péter.

Elemzők javulást várnak a következő hónapokban a kiskereskedelmi forgalomban

A KSH adatai szerint az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, január-májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője az MTI-nek küldött kommentárjában rámutatott arra, lehetséges, hogy a következő hónapokban már kismértékben növekvő kiskereskedelmi forgalom lesz, azonban a nemzetközi turizmus visszaesése ezen a téren is kockázatot jelent, illetve kérdés, hogy az üzemanyagok forgalma hogyan alakul.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is úgy látja, hogy a következő hónapokban tovább javulhat a kiskereskedelmi forgalom, amelynek növekedését támogatja, hogy egyre többen térnek vissza a munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is júniusban további javulásra lehet számítani a szektor egészében, a lakosság az elmaradt fogyasztást pótolja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.