BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon megtorpant a brit szolgáltatási szektor növekedése

A brit kormány által elrendelt négyheti angliai zárlat és az európai járványhelyzet azt valószínűsíti, hogy kettős mélypontú recesszió lesz az idén.

A szerdán ismertetett legújabb mérőszámok alapján csaknem leállt a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitásának korábban jelentős ütemű élénkülése.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI)

októberben 51,4-re zuhant az előző havi 56,1-ről és az augusztusban mért 58,8-ról.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis a brit szolgáltatási ágazat teljesítménye valamelyest még mindig növekszik, de immár alig mérhető ütemben.

A szerdai adatismertetés az IHS Markit modellszámításai alapján azt jelenti, hogy a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatójának súlyozott átlaga az augusztusi 59,1 és a szeptemberben mért 56,5 után októberben már csak 52,1 volt.

A cég hangsúlyozza, hogy ez négyhavi mélypont.

Az összágazati brit jelzőszám a mostani jelentős lassulás ellenére immár negyedik hónapja jelez folyamatos növekedést.

A nyár óta tartó, bár most megtorpanni látszó élénkülés különösen a koronavírus-járvány okozta tavaszi súlyos visszaeséssel összemérve kirívó.

Az IHS Markit és a CIPS akkori mérése alapján áprilisban – a járvány megfékezését célzó országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban – a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8 volt.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant.

Az áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt,

amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

Ezt tükrözte a brit gazdaság egészének akkori teljesítménye is: az idei második negyedévben soha nem mért ütemben, 19,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék az első három hónaphoz mérve.

Tim Moore, az IHS Markit gazdasági kérdésekért felelős igazgatója az októberi aktivitási mérőszámok szerdai ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemelte: az új adatok alapján a brit szolgáltatási szektor aktivitása már a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó újbóli korlátozások bejelentése előtt a lefulladáshoz közeli állapotba került.

Moore hozzátette: a brit kormány által elrendelt, csütörtökön kezdődő négyheti angliai zárlat és a romló európai járványhelyzet azt valószínűsíti, hogy a brit gazdaságban kettős mélypontú recesszió lesz az idén.

Fotó: USTIN TALLIS / AFP

Az egyik legnagyobb londoni piaci elemzőház, a Pantheon Macroeconomics a szerdai BMI-felméréshez fűzött előrejelzésében közölte: számítási modellje szerint

a brit hazai össztermék novemberben 14 százalékkal lesz alacsonyabb a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtt,

januárban mért legutóbbi csúcsszintnél.

A ház az idei negyedik negyedév egészére 0,7 százalékos negyedéves összevetésű GDP-visszaeséssel, 2021 első negyedévére 2 százalékos növekedéssel számol.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza mindezt egybevetve úgy fogalmazott szerdai helyzetértékelésében, hogy „temetni lehet” a V alakú növekedési pályába – vagyis a meredek visszaesés után a brit gazdaság hasonlóan gyors fellendülésébe – vetett reményeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.