BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre felpattanhat a magyar gazdaság

Idén 5,7 százalékos gazdasági visszaesésre számít, jövőre pedig 4,5 százalékos növekedéssel számol legfrissebb makrogazdasági prognózisában a Danube Capital.

A Danube Capital legutóbbi, októberben publikált előrejelzése óta fokozatosan szigorodtak a járványügyi intézkedések Magyarországon és a szomszédos országokban, ám a második hullámban a döntéshozók a védekezés során kiemelt figyelmet fordítanak a gazdasági működés fenntartására – olvasható a jelentésben.

Így a koronavírus-járvány ellenére is kedvező munkaerőpiaci folyamatok figyelhetők meg: az első hullámot megelőző időszakhoz képest.

Magasabb foglalkoztatási adatokkal állunk szemben, igaz, ezekben még nem érezhető a második hullám hatása.

Ám a jelenlegi – az első hullámhoz képest – mérsékeltebb korlátozások kevesebb munkahely elvesztését indukálják, mint amit március-áprilisban láttunk.

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

A vakcinák megjelenése ellenére a koronavírus-járvány még a jövő évben is a társadalmi-gazdasági élet része lehet, ennek ellenére 2021-től a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatás növekedésére számítanak a Danube Capital elemzői.

A 2019-ben megfigyelhető kétszámjegyű bérnövekedés 2020-ra egyszámjegyűvé válhat, 9,1 százalékra lassul, s az átlagbér-dinamika csökkenő üteme az előrejelzési horizonton is tovább folytatódhat.

A fogyasztás tekintetében kismértékű, 0,8 százalékos növekedésre számítanak 2020-ban, míg a következő években lendületesebb fogyasztásbővülés várható, 2021-ben 4,1 százalék, 2022-ben pedig 4,0 százalék.

A nemzetgazdasági beruházások volumene idén mindegyik – a vállalati, a lakossági és a kormányzati – szegmensben visszaesést mutathat. Ellenben a gazdaság helyreállásával párhuzamosan jövő évtől a privát – vállalati és lakossági – beruházások, illetve a kormányzati beruházások is dinamikusan emelkedhetnek.

A negatív export kilátások jelentősen rontják a magyar gazdasági teljesítményt 2020-ban, ám az export piaci részesedésünk az elemzők várakozása szerint idén és a jövő évben is növekedhet. Az előrejelzés másik tényezője, a külső kereslet azonban jelentős visszaesést mutathat idén, amelyet jövőre dinamikus felpattanás követhet. A jövő évi gazdasági növekedést a fiskális stimulus is támogathatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.