Magyar gazdaság

Benyújtotta a kormány az első számlákat az Európai Bizottságnak

Ha minden jól megy, már októbertől egy számjegyű lehet az infláció – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető szerint a kabinet jelenlegi lefontosabb feladata, hogy a infláció káros hatásaitól megvédjék az embereket. Ezt szolgálják a kötelező akciók is, amelyek mértékét augusztustól 15 százalékra emelik. Jelezte, hogy a visegrádi országok sikeresen blokkolták, hogy az EU új migrációs mechanizmusát gyorsított eljárásban tárgyalja az Európai Parlament. A kormány az igazságszolgáltatási reformot készre jelentette, innentől kezdve az unió költségvetéséből a kifizetéseknek nem lehet akadálya, ennek megfelelően megküldték az első számlákat a bizottságnak a 2021–27-es ciklus terhére.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár társaságában ismerteti a héten született kormányzati döntéseket.

KOVÁCS Zoltán; GULYÁS GergelyBudapest, 2023. július 27.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 27-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

13:42

Harmincötezer ukrán menekült telepedett le Magyarországon

Kovács Zoltán ismertetése szerint eddig 1,15 millió menekült érkezett Magyarországra, ebből 38 ezer menedékes, tehát menekültügyi kérelmet nyújtott be, és 35 ezret hagytak jóvá, ugyanakkor sokan továbbra is ingáznak.

13:35

Négy évre állapodik meg a minisztereivel Orbán Viktor

A miniszterelnök koncepciója, hogy a miniszterekkel négy évre állapodik meg – reagált arra a hírre, hogy sajtóhírek szerint ősztől belügyminiszter lenne Gulyás Gergely. Emlékeztetett arra, hogy kivételes helyzetek vannak, mint amikor az energiatárcát létrehozták tavaly, de a főszabály, hogy a négy évet kitöltik a miniszterek.

13:23

Megduplázódik a magyar GDP 2030-ra

A várható növekedésből számolták ki, hogy 2030-ra a magyar GDP elérheti a 160 ezer milliárd forintot, azaz megduplázódik. A Sunwoda beruházásáról elmondta, hogy az állami kötelezettségvállalások általában nem pénzügyi jellegűek, az infrastrukturális beruházások, amik megterhelik a leginkább az államkasszát. Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég munkavállaló, azt mondta, hogy ország keleti felében szerinte van még tartalék, hogy feltöltsék ezeket a munkaköröket, ráadásul ott vannak a közelben a kárpátaljai magyarok is, akik szintén szóba jöhetnek.

 

13:11

Garanciát vár a kormány, hogy fizetni fog Brüsszel

Garanciát vár a kormány az Európai Uniótól, hogy kifizeti a pedagógusbéreket – válaszolta arra a kérdésre, hogy miért nem előlegezi meg a kabinet ezeket a fizetéseket. Hozzátette: a kifizetés csak a feltételek teljesülésétől függ. A Horizont kutatási-fejlesztési programok kifizetésével kapcsolatban a miniszter még lát esélyt arra, hogy a magyar kutatók megkapják a támogatást, október 1-jéig még van idő ezt letárgyalni.

13:00

Zajlanak az augusztus 20-i előkészületek, soha ilyen jó éve nem volt még a Balatonnak

A kisboltoknál azért nem vezették be a kötelező akciózást, mert csődbe mentek volna. Az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban Kovács Zoltán jelezte, rendben zajlanak az előkészületek, azt tudja ígérni, hogy az elmúlt két év rendkívül magas színvonalának megfelelő látványosságokkal készülnek. Jövő héten adnak bővebb tájékoztatást. 

 

Gulyás szerint lehet, hogy az idén minden idők legjobb turisztikai éve lesz a Balatonon.

 

Több mint 700 ezer vendég volt a főszezonban a Balatonon, 2,4 millió vendégéjszakát regisztráltak, ismertette, hozzátéve, lehet, hogy soha ilyen jó éve nem volt még a magyar tengernek, mint ami az idén várható.

12:54

Nem örül a közlekedési államtitkár nyilatkozatának Gulyás

Szerencsésebbnek tartottam volna, ha ez a nyilatkozat nem hangzik el – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Nagy Bálint közlekedési államtitkár reakciójáról, miután az elődjének, Vitézy Dávidnak azt üzente, hogy „megártott neki a meleg”.

 

12:48

Történelmi tény, hogy a Felvidéket elszakították Magyarországtól

Nemzetközi joggal összhangban áll a magyar nyilatkozat – mondta Gulyás Orbán hétvégi tusványosi beszédéről, amit Ódor Lajos szlovákiai miniszterelnök sérelmezett, a magyar kormányfő elszakított országrészről beszélt.

 

Szerinte történelmi tény, hogy a Felvidéket elszakították Magyarországtól.

 

Tiszteletben tartják az akkori békeszerződéseket, „de ne kérjék tőlünk, hogy meg is ünnepeljük őket”, fogalmazott.

12:45

Generális felülvizsgálat alatt a zéró tolerancia

A kormány eddig mindig a zéró tolerancia mellett döntött az alkoholfogyasztás és a vezetés kapcsolatában, a szaktárca most generális felülvizsgálat alá veti a szabályozást. Én a zéró tolerancia pártján állok – mondta a miniszter.

12:42

Nem hátráltatjuk a svédek NATO-csatlakozását

Magyarország nem hátráltatja Svédország NATO-csatlakozását – válaszolta szűkszavúan arra a kérdésre, hogy hamarabb megszavazza-e a hazai parlament a ratifikációt, mint a török országgyűlés.

12:40

Indokolt volt a vasútvonalak bezárása

A vasútvonalak bezárásáról azt mondta,, ahol a Volán el tudja látni a szolgáltatást, és csekély a vasút iránti igény, akkor ott ez indokolt lehet. Szerinte ha ma megnézzük a vasúti szolgáltatásokat, hogy hol van a legnagyobb igény rá, akkor leginkább a budapesti agglomerációban kell fejleszteni, de fontos az is, hogy a vármegyei jogú várások között vagy a Balatonhoz meglegyen a vasúti kapcsolat. 

 

Szerinte luxus, hogy úgy nyújtson az állam valamilyen szolgáltatást, hogy arra nincsen igény.

 

Hangsúlyozta, racionálisan kell szemlélni a kérdést.

12:34

A kormány nem támogat semmilyen rezsiemelést

Gulyás Gergely a fővárosi vízdíjak emelése kapcsán azt mondta, semmilyen rezsiemelést nem támogatnak. Egy másik kérdésre, ami az uniós magyar soros elnökség elvételére vonatkozott, azt mondta, nincs realitása. 

 

Hangsúlyozta: a legkorruptabb európai intézmény az Európai Parlament.

 

A bizottság sokmilliárdos ügyekben SMS-ekben tárgyal, de nem hozza nyilvánosságra.

12:30

Magyarország támogatja Ukrajnát, a fegyverszállítást kivéve

Magyarország jó néhány formában támogatta eddig is Ukrajnát, kezdve a menekültek befogadásától a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtásig, kivéve a fegyverszállítást. Az uniós költségvetésből nem tudják azonban támogatni, amíg az EU-s tagállamok sem kapják meg az őt megillető forrásokat. Brüsszel fejpénzt akar a migránsokért cserébe, szerinte a megoldás, hogy Európa határán kell a kérdést rendezni, aki belép az unió területére, azt már nem tudják ugyanis visszatoloncolni.

12:27

Több mint tízezer hallgatót vettek fel pedagógusképzésre

Kilencvenötezer hallgató nyert felvételt, 35 százalékkal nőtt a természettudományi területre felvettek száma, a gazdaságtudomány területén pedig 22 százalékos növekedést mértek.

 Szerinte ez a pozitívum a pedagógusképzést is érinti, 10 504 jelentkezőt vettek fel, ez az elmúlt 6 év legmagasabb száma. A tanárképzés terén több mint 20 százalékos volt a növekedés.

Emellett a kormány döntött arról, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem fejlesztéseit is támogatja.

 

 

12:24

Legalább 310 ezren haltak meg a háborúban

A háborúról is tárgyaltak, eddig több mint 310 ezren vesztették életüket, de van 7-800 ezres becslés is a miniszter szerint. A civil halottak száma mintegy 100 ezerre tehető. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartalékuk és a veszteségük is. 

 

Az ukrán ellentámadás eddig érdemi eredményeket nem hozott

 

–fogalmazott, mindössze 200 km-t tudtak az ukránok visszafoglalni. A frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon tartósnak bizonyult. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, a tűzszünet és a béke a legfontosabb, ezt sürgeti a kabinet.

 

12:21

Teljesíthető a 1,5 százalékos növekedés

A miniszter szerint reális és teljesíthető az idén a 1,5 százalékos, de legalább az 1 százalékos növekedés. Ha minden jól megy, akkor októbertől egy számjegyű lesz az infláció. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy az infláció káros hatásaitól megvédjék az embereket, ezt szolgálják a kötelező akciók, amelyek mértékét augusztustól 15 százalékra emelik.

 

Összesen 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki azokra, akik az árstopokat nem tartották be, szerinte vannak, akik ilyenkor is nyerészkedni próbáltak.

 

A tárcavezető a jövő évi inflációról elmondta, reális, hogy 6 százalékos legyen. Hangsúlyozta: nagyon fontos a rezsicsökkentés fenntartása és kedvezményes élelmiszer-vásárlást biztosító intézkedések megtartása.

12:17

Megakadályozta a gyorsított eljárást a visegrádi koalíció

Brüsszelből sok rossz hír mellett egy jó hír is érkezett. Belügyminiszterek Tanácsa azt követően, hogy elfogadhatatlan formában döntött az új migrációs mechanizmusból, és parlamenttel megkezdődtek az egyeztetések, egy gyorsított eljárás is volt az asztalon, azonban a visegrádi országoknak köszönhetően egy blokkoló kisebbség jött létre – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, eddig több mint 650 milliárdot fordított határvédelemre, ennek kevesebb mint 1 százalékát térítette meg az unió. 

A tárcavezető elmondta, hogy miután teljesítette a magyar kormány az igazságszolgáltatási reformot, ezt készre is jelentették, innentől kezdve az Európai Unió költségvetésből a kifizetéseknek nem lehet akadálya.

 

Épp ezért küldtünk ki a bizottságnak számlákat a 2021–27-es költségvetés terhére.

 

Több mint 200 millió euró kifizetését várják, most a bizottságnak 90 napja van, majd 60 napja, hogy a költségnyilatkozatokat kitöltse, ezek a GINOP pluszból történtek.

Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfó Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek