Továbbra is kínálati túlsúly jellemzi a hazai ingatlanpiacot az Otpotthon adatai szerint, így az első fél évhez képest egyre többen döntenek az árcsökkentés mellett – derül ki a portál hétfői közleményéből, melyből azt is megtudhatjuk, hogy országos folyamatról van szó, mely Budapestet és a vidéket egyaránt jellemzi.

Míg júniusban az aktív hirdetők 68 százaléka bízott abban, hogy az eredeti áron el tudja adni ingatlanát, és mindössze 28 százalék engedett az árból, addig mára már csak a hirdetések 66 százalékánál szerepel az eredeti ár, és 30 százalék csökkentett a hirdetési áron.

20210525 Budapest 
eladó lakás 
ingatlan

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az Otpotthon harmadik negyedéves adataiból arra is fény derült, hogy azok az eladók, akik a már 3-6 hónapja meghirdetett eladó ingatlanok árán változtattak, több mint 90 százalékban csökkentettek.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerint a piac tavaly év végén kezdődő lassulására reagálva az eladók már az év eleje óta egyre inkább hajlandók engedni az árból. Elmondása szerint az első árcsökkentésekre a hirdetés feladása után 3-6 hónappal kerül sor, amit az első évforduló környékén még nagyobb változás követ. 

Míg az év elején az eladók csak 6 százalékot csökkentettek az áron, ez mára Budapesten 9,4 százalék, vidéken 11 százalék.

Továbbra is Budapesten és Pest vármegyében hirdetik a legtöbb lakást, miközben ezek száma Bács-Kiskun és Békés vármegyében szinte a felére csökkent. Árcsökkentésre a fővárosban mutatkoznak leginkább hajlandónak a lakáseladásban gondolkodók, míg vidéken sokan ragaszkodnak az eredeti árhoz. A hirdetés aktiválását követő 12-18. hónapban az árcsökkentő tendencia mellett megjelenik az áremelés is – azok, akik növelik a meghirdetett ingatlant (a hirdetési állomány 4 százakéka), 13-14 százalékkal drágábban árulják ingatlanjaikat.

A portál adatai szerint továbbra is a családi házak négyzetméterára a legkedvezőbb (500 ezer forint), ezt a panellakások követik (700-760 ezer forint), a téglalakások és az új építésű lakóparkok négyzetméterára pedig meghaladhatja az egymillió forintot is. Míg a házak és a lakások esetében az eladók 32 százaléka csökkentett árat, az új építésű projektek esetében ez az arány csak 19 százalék.

Az árcsökkentés mértékében is látható eltérés: lakások esetében alacsonyabb, nagyjából 8 százalék, házak és új építésű lakóparkok esetében elérheti átlagosan a 10 százalékot.