BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Naperőművel bővült a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A Ganz beruházása várhatóan 2024 végéig fejeződik be.

Készre jelentették a Ganz tápiószelei energiahatékonysági beruházását, a vállalat legfontosabb gyártóbázisának területén létesített 2 megavoltamper névleges teljesítményű naperőműparkot – közölte a cég hétfőn.

Ganz
Készre jelentették a Ganz tápiószelei naperőműparkját

A vállalat a Gyármentő program keretében kezdte el transzformátorgyárának energiahatékonysági fejlesztését és modern gyártóüzemmé alakítását. A 2023-ban indított Energiafelhasználás-optimalizálási program keretében megvalósuló naperőmű kivitelezését a budaörsi székhelyű Forest-Vill Kft. végezte 4040 darab napelem telepítésével 3,7 hektár területen.

A napelemes rendszer tervezett éves energiatermelése 2830 megawattóra, amely a telephely 3500–3600 megawattóra éves villamosenergia-fogyasztásának tetemes részét képes fedezni. A napelemes kiserőmű által megtermelt villamos energia megközelítőleg 60 százalékát tudja jelenleg hasznosítani a gyártóvállalat, de a földgáz felhasználásával üzemelő szárítási technológiák, valamint a gyártócsarnokok fűtésének villamosításával és további villamosáramú fogyasztók beépítésével a napelempark által megtermelt energia felhasználása növelhető lesz.

Ezt segíti, hogy a két vállalat a készre jelentést követően is folytatja a közös munkát, hiszen a Forest-Vill egy hibrid rendszerű, lítiumion- és egy úgynevezett NAS akkumulátoros energiatároló telepítését is vállalta a helyszínen. A hibrid rendszer képes lesz arra, hogy a két technológia egymással párhuzamosan tudjon működni, vagyis kombinálja a lítiumion-akkumulátorok nagyobb teljesítményű töltési/kisütési lehetőségét és a NAS akkumulátorok hosszabb idejű kapacitását. A két rendszer együttesen 5,2 megawattóra kapacitással rendelkezik.

Ezáltal a Ganz képes lesz a napenergia hasznosításával helyben megtermelt áram egy részének tárolására is, és azt a napsütéses órákon kívüli napszakokban felhasználni. 

Elkezdte a vállalat a tervezési munkálatokat és az előkészületek, az energiatárolók telepítésére az év végéig kerül sor. Az elkészült rendszerek üzembe helyezése után a következő nagy feladat a telephelyi villamosenergia-termelés, -felhasználás, -tárolás és az üzemeltetés optimalizálása, amelyet 2025-ben valósít meg a vállalat.

A korszerű gépészeti megoldások telepítése mellett a Ganz az üzemcsarnokok és kiszolgálóépületek hőszigetelésével kívánja tovább csökkenteni a gázfelhasználását. A programnak köszönhetően a Ganz 2024 végéig közel 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.