BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Román műanyaggigász rúgta be az ajtót Magyarországon

Regionálisan az egyik legnagyobb műanyag-feldolgozó érkezett hazánkba. A TeraPlast román cégcsoport a Wolfgang Freiler csoport felvásárlásával immár két magyarországi üzemben is gyárt az ivóvízszállításhoz nélkülözhetetlen alapanyagokat.

A TeraPlast felvásárolta az osztrák Wolfgang Freilert, azzal együtt pedig annak fertőszentmiklósi és nagykanizsai termelőegységeit. Az ügylettel újabb román cég terjeszkedik Magyarországon.

Hazánkba érkezett Délkelet-Európa legnagyobb műanyagfeldolgozója, a TeraPlast.
Hazánkba érkezett Délkelet-Európa legnagyobb műanyag-feldolgozója, a TeraPlast / Fotó: TeraPlast

A besztercei székhelyű a TeraPlast csoport anyavállalatát 130 éve egy erdélyi cserépkályha-készítő alapította, mára pedig az Európai Unió keleti régiójának legnagyobb műanyag-feldolgozójává vált. A vállalatcsoport Romániában, Moldovában, Ausztriában és Magyarországon működik 1100 alkalmazottal. A cégcsoport 13 modern gyára Kelet-Európában található, a termékeit 22 európai országba exportálja. 

A TeraPlast közmű- és épületgépészeti termékeket, PVC-granulátumot, rugalmas csomagolóanyagokot és nyílászárókat gyárt, többek közt kemény PVC-hulladék újrahasznosításával. 

A cégcsoport a magyar piacra közmű- és épületgépészeti termékeket szállít.

A TeraPlastot 16 éve jegyzik a Bukaresti Értéktőzsdén.

 

Mérföldkő a felvásárlás

A TeraPlast csoport 16,53 millió euróért vásárolta fel a Wolfgang Freiler csoportot az osztrák Uhl családtól februárban. A vállalatcsoport tavalyi forgalma 25 millió euró volt, az EBITDA-ja pedig 2,3 millió euró. 

a Freilernek kedvező piaci pozíciója van Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Franciaországban – ez volt a felvásárlás egyik mozgatórugója.

Fotó: TeraPlast/Facebook

A TeraPlast Magyarország leányvállalat másfél éve alakult, tavasz óta pedig 

magyarországi gyártóegysége van Fertőszentmiklóson és Nagykanizsán. 

Az ezeken a telephelyeken, valamint a Wolfgang Freiler többi közép- és nyugat-európai disztribúciós részlegénél dolgozókkal együtt összesen 144 alkalmazott és 147 ezer négyzetméter gyártóterület került a TeraPlasthoz. 

A TeraPlasttal még szorosabb a magyar–román szövetség 

Bogdan-Gruia Ivan, a fejlesztésért, innovációért és digitalizációért felelős román miniszter szerint a magyarországi piacon való megjelenés nemcsak a TeraPlastnak, de Romániának is fontos, és a két ország egyre szorosabb szövetséget alkot a gazdasági összefonódásokkal. A miniszterhez csatlakozva Gabriel-Cătălin Șopandă román nagykövet fontos pillanatnak nevezte a román-magyar kapcsolatok történetében a felvásárlást.

A Wolfgang Freiler Csoport főként Franciaországban, Németországban és Szlovákiában forgalmazza termékeit, gyártóegységei Magyarországon a Pro-Moulding Nagykanizsán és a Polytech Fertőszentmiklóson.

A Polytech üzemében kábelvédő csöveket gyártanak több mint 80 százalékban újrahasznosított anyagokból, a termékek 90 százalékát pedig exportra készítik. A Pro-Moulding műanyag fröccsöntéssel foglalkozik, elektronikai berendezések, mezőgazdasági gépek és autóalkatrészek gyártására szakosodott.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.