BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

VG-konferencia: korszerű időpontfoglaló rendszer javítja a járóbeteg-ellátást

A járóbeteg-ellátás az, ahol a legnagyobb mértékben lehet javítani az elégedettséget. Július elsejétől új járóbeteg-irányítási rendszert vezetnek be fokozatosan a szakrendeléseken, egyszerűsítve ezzel a szakellátás igénybevételét – jelentette be a Világgazdaság és a Figyelő által szervezett, Csak egészség legyen című kétnapos egészségügyi konferencián Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Csak egészség legyen címmel kezdetét vette a Figyelő és a Világgazdaság kétnapos egészségügyi konferenciája. „A Figyelő és a Világgazdaság rendezvényének többéves hagyománya van, ami pedig az olvasottságot illeti, a bő egy évvel ezelőtt létrejött gazdasági divízió több százezres elérést tesz lehetővé” – mondta bevezetőjében Szajlai Csaba, a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője.

Rétvári Bence
Rétvári Bence: az időpont módosításának nehézkessége is indokolja az országos, átlátható rendszer létrehozását / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az EgészségAblak nevű járóbeteg-irányítási rendszerről beszélt, kiemelve, hogy a várakozás és az előjegyzési idő, valamint a betegfelvétel merül fel első számú problémaként, az épületek állaga csak ezt követi a sorban.

Az idő hosszúságát illetően elmondta, csípőprotézis esetében a nyolcadik, szürke hályog esetében a hatodik, térdprotézis esetében pedig a tizenharmadik legrövidebb a várakozási idő gyorsaságát illetően Magyarország. Érdekes összevetés az is, hogy 2002-höz képest az orvosok száma 2010-re közel tízezerrel csökkent, majd rá egy évtizedre már jó ötezerrel nőtt – ismertette Rétvári Bence.

Szólt arról is, hogy a legtöbben 20-40 kilométert tennének meg azért, hogy gyorsabb vagy jobb ellátáshoz jussanak – ez gyakran szomszédos járást vagy megyét jelent.

A járóbeteg-ellátás az, ahol a legnagyobb mértékben lehet javítani az elégedettséget

– mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a betegforgalmi adatok alapján 11 óráig „vannak a legtöbben” a rendelőkben, 14 óra után pedig már jóval kevesebben érkeznek. (Ez egyébként függhet az adott szakterület rendelési idejétől is, mivel vannak napok, amikor csak délelőttös vagy délutános rendelés van.)

A legnagyobb pazarlás az, ha az orvos és az asszisztens bent van, de nincs beteg a rendelésen, míg másutt tömegek várakoznak

– mutatott rá az államtitkár, miért van szükség járóbeteg-irányítási rendszerre. Emellett az időpont módosításának nehézkessége indokolja még az országos, átlátható rendszer létrehozását. Az EgészségAblak alkalmazásnak már hárommillió felhasználója van – tette hozzá Rétvári Bence. Két és fél millió bejelentkezés és kilencmillió dokumentum jut egy hónapra. Aki nem használná, az az 1812-es számot tudja hívni.

Az új járóbeteg-irányító rendszert július elsejétől vezetik be folyamatosan, egy darabig biztosan meghagyva még a korábbi rendszert.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.