BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaszorulóban a home office Magyarországon, pedig nagy igény lenne rá

Egyre több cég hívja vissza a dolgozóit az irodába, miközben a munkavállalók több mint háromnegyede igényelné az otthoni munkavégzést. Csak nagyon kevesen vannak azok, akik soha nem akarnak bemenni az irodába, de a hibrid rendszer elvárásnak számít. A cégek inkább az irodákhoz kötnék a dolgozóikat.

A magyarok szerint szükség van az otthoni munkavégzésre, de a dolgozók majdnem 60 százalékának a hét minden napján be kell járnia a munkahelyére. Érdekes, hogy sok munkahelyen a vezetők akkor sem engedik a home office bevezetését, ha egyébként az megoldható lenne. A munkavállalók több távmunkát szeretnének, de a realitás az, hogy ez a lehetőség egyre inkább visszaszorul.

FRANCE - HOMEOFFICE - ILLUSTRATION
home office
otthoni munka
távmunka
iroda
munkavállaló
munkáltató
A munkavállalóknak kellene néhány nap home office, de a cégek egyre nehezebben mennek ebbe bele / Fotó: Hans Lucas via AFP

Természetesen vannak olyan esetek, amikor a munka természete nem ad lehetőséget a távmunkára. Az áruszállítás, vagy a bolti értékesítés értelemszerűen nem home office munkakörök. A probléma az, hogy sok olyan szellemi munkát végző munkavállalót is az irodához kötnek, aki egyébként otthonól is el tudná látni a feladatait. Ebben a körben a legtöbben az államigazgatásban dolgoznak, ahol elvárás az irodai munka.

Magyarországon a munkáltatók 21 százaléka biztosít teljes home office munkavégzést, vagyis ezeken a helyeken egyáltalán nem kell bejárni az irodába. A legelterjedtebb megoldás a hibrid rendszer, vagyis amikor a heti öt munkanapot vegyesen kell az irodából és otthonról ledolgozni.

Ideális munkahely: ma már nem a babzsák a menő, szerethetőnek is kell lennie a cégnek

Nem biztos, hogy mindenki babzsákra vagy uszodabérletre vágyik egy munkahelyen, s a szellemi és fizikai dolgozók igényei is eltérők. Az értékes munkaerő megtartásához kulcsfontosságú, hogy a cég szerethető legyen, a vezetőtől lehessen tanulni, a közösséghez legyen jó tartozni, de a tiszta munkakörnyezettől kezdve az emberi kapcsolatokon át a kommunikációs rendszerek is igen lényegesek.

Munkavállalói oldalról a hibrid munkavégzést támogatják a legtöbben, a Profession.hu felmérésében 46 százalék voksolt erre. Mindössze 14 százalék azoknak az aránya, akik soha nem akarnak bemenni az irodába. Érdekesség, hogy a válaszadók 27 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem akart otthonról dolgozni és csakis az irodai munkavégzést tartja elfogadhatónak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.