BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zombi cégek riogatják a pénzpiacokat

Egy új elemzés szerint világszerte hétezerre nőtt az úgynevezett zombi cégek száma a világ vezető tőzsdéin. A hitelbuborék kialakulásának időszakából görgetett kölcsönök hamarosan lejárnak, több száz milliárd eurós tartozások visszafizetése válik kérdésessé.

Az Associated Press (AP) elemzése szerint több mint egy tucat ország vezető tőzsdéjén hétezerre nőtt a zombi cégek száma. Ezek olyan vállalatok, amelyek képtelenek a felvett hiteleik tőkerészét törleszteni, a működésükből fakadóan legfeljebb a kölcsön kamatait vagy még azt sem tudják fizetni. 

Businessmen zombies in office cubicles
A zombi cégek nem ennyire rémisztőek /Fotó: Getty Images

Az AP elemzésében szereplő vállalatok legalább 130 millió embert foglalkoztatnak, eltűnésük, csődjük, felszámolásuk komoly kárt okozhat a globális gazdaságban – írta az Euronews.business. A csődbe menő amerikai cégek száma már most elérte a 14 éves csúcsot, és várhatóan ez a szám a jelenlegi gazdasági környezetben tovább nő. 

A vállalati csődök a közelmúltban közel egy évtizedes csúcsot értek el Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban is. 

Látszódik némi aktivitás a területen az idei év első néhány hónapjában több száz zombi vállalat refinanszírozta hiteleit, és a hitelezők is kinyitották a pénztárcájukat, arra számítva, hogy a Federal Reserve márciusban megkezdi a kamatcsökkentési periódusát – így nagy kockázattal, de haszonnal tudnak majd kiszállni az üzletből. Csak Amerikában az év végéig 1100 milliárd dollár értékű kölcsön jár le, ami megmozgatta néhány Wall Street-i cápa fantáziáját, és pénzt tolt ígéretesnek tűnő cégekbe. Ez némileg növelte a részvények árfolyamát, és a cégek haladékot kaptak. Mindezt azért tették, mert az év végével kamatcsökkentést remélnek, ami enyhíti a fizetési terheiket.

Mi az az zombi vállalat?

A zombi cégek tulajdonképpen olyan versenyképtelen társaságok, melyek a felhalmozott adósságuknak csak a kamatát képesek visszafizetni a megtermelt nyereségből, azaz annyi pénzt tudnak termelni a vállalkozási tevékenységükkel, hogy a kamatokat fizessék, így elkerüljék a csődöt, de a tőkét már nem tudják törleszteni. 

A különböző vizsgálatokban, tanulmányokban eltérő kritériumokat fogalmaznak meg a zombi cégek azonosításával kapcsolatban. Tágabb értelemben minden olyan cég zombi, amely a bevételeiből csak a hiteleit tudja törleszteni, a szűkebbe csak az idősebb vállalatok tartoznak, mert a fiatalabbak tőkeigénye és termelőképessége más.

Game over?

Az AP elemzése rámutat, hogy a mostani probléma arra az időszakra datálódik, amikor nagyon olcsón lehetett piaci hitelekhez jutni. Nem csak a tőkeigényes vállalkozások, hanem a nagyvállalatok is éltek a lehetőséggel, például részvény-visszavásárlási programokat indítottak belőle, ám amikor a Covid után megszűnt az olcsó hitel, sok vállalat beleragadt a kölcsönbe. „Ha a kamatlábak ezen a szinten maradnak a közeljövőben, több csődöt fogunk látni” – mondta George Cipolloni, a Penn Mutual Asset Management alapkezelője. Egy ponton a fizetés esedékes lesz, és most nem látszik, hogy a zombi cégek ezt ki tudják fizetni. „A játéknak vége” – tette hozzá az alapkezelő.

Érzékelik a problémát

A helyzet persze nem új keletű, már tavaly figyelmeztettek az elemzők a problémákra. Tavaly januártól szeptember végéig 516 tőzsdei cég jelentett csődöt a tengerentúlon az S&P Global Intelligence adatai szerint, közülük sokan már az utóbbi években is csak vegetáltak gyérülő forgalmuk és egyre halmozódó adósságállományuk mellett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.