BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Felvételi 2024: közelít a ponthatárok kihirdetése, nézzük át, hogy számoljuk a pontokat!

Fontos időponthoz érnek július 24-én a továbbtanulni szándékozók: kihirdetik az idei felvételi ponthatárokat. A felvételizők többsége vélhetően már átszámolta, hogy mennyit sikerült összeszednie, de nézzük át még egyszer, a pontszámítás menetét!

Alig néhány nap maradt az idei felvételi ponthatárok kihirdetéséig: szerdán ugyanis kiderül, kiket vesznek fel a magyar egyetemekre. Ebben az évben minden korábbinál nagyobb a bizonytalanság a felvételizők körében, hogy ki jut be a vágyott egyetemre, hiszen a felvételi pontszámítás változása miatt a korábbi évek ponthatárai sem jelentenek biztos támpontot. Aki szeretné otthon maga kiszámolni a várható felvételi pontszámait, annak a legfontosabb, hogy tisztában legyen ennek szabályaival. Nem késő még egyszer áttekinteni a tudnivalókat.

ponthatárok
A ponthatárok kihirdetése előtt érdemes még egyszer átszámolni, mennyi pontot sikerült összegyűjtenünk/ Fotó: Shutterstock

Hamarosan itt vannak a ponthatárok: mi változott idén?

Nem változott, hogy a felvételizők pontjait idén is a tanulmányi, érettségi pontok és a többletpontok teszik ki. A három legfontosabb idei különbség a pontszámításnál, amely mindenkit érint, hogy idén már az alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek általános felvételi követelményként

  • nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük, ezért
  • az érettségi követelmények esetében bizonyos szakoknál az egyetemek elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett, továbbá
  • megszűnik a jogszabályi minimumponthatár, ami eddig alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240 és mesterképzésen 50 pont volt.

Az Eduline készített egy kalkulátort, amely azt mutatja meg, hogy a tanulmányi, érettségi eredményeket beírva, többletpontok nélkül, a felvételizőnek hány pontot sikerült elérnie a felvételin.

A kalkulátor használatáról még annyit: az alap- és osztatlan felvételi szabályai szerint készült, ezért nem érdemes használnia annak, aki mesterképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkezett, arra ugyanis a Felvi kalkulátora alkalmas. Ugyanez a helyzet az orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi képzésre jelentkezőknél, hiszen ebben az esetben eggyel több tantárgyból kellett érettségizniük, amelyet ebbe a kalkulátorba nem tudnak beírni, és akkor is, ha olyan szakra felvételiztek, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják a pontszámot, esetleg a diplomájuk minősítése alapján kérik a pontszámítást. A kalkulátor pontos használatáról az Eduline-on olvashatnak.

Többletpont: döntés az egyetemeknél

Az idei évtől arról, hogy melyik szakhoz kérnek emelt szintű érettségit, vagy mire mennyi többletpontot adnak, maguk az egyetemek dönthetnek. Hogy pontosan hogyan számolhatók ki a többletpontok, és mi mennyit ér, a Felvi oldalán található egy részletes tájékoztató.

Nincsenek egyszerű helyzetben tehát az idei évben a megszerzett pontok kiszámítását illetően a felvételizők, komoly a várakozás az idei ponthatárok kihirdetését illetően, amelyről a Világgazdaság olvasóit már szerdán este tájékoztatjuk.

Ahogy lapunk is megírta, komoly versenyre számíthatnak idén a felvételizők.

A felvételizők idén is nagy versenyre számíthatnak

Egyes szakokra, mint a gazdasági, osztatlan tanári, pszichológia és jogászképzésekre minden évben rekordmagasak a ponthatárok, várhatóan így lesz ez idén is.

Itt megnézhetjük, hogyan számolják a pontokat idén:

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.