BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvételi 2024: sokan kétségbeesnek, de jól is elsülhet, ha valaki nem kerül be egyből az egyetemre

Sok felvételiző álma teljesült szerda este, amikor kihirdették az idei felvételi ponthatárokat, de voltak olyanok, akik nem jutottak be az elsőként megjelölt képzésre vagy egyikre sem, ahová szerettek volna. Mit tehetnek ebben az esetben? Számukra van néhány ötletünk.

Szerdán este kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, ezzel lezárult az idei felvételi eljárás. A szerencsés többség már készül az egyetemista életre: elkezd kollégiumi helyet vagy albérletet keresni, elolvassa a beiratkozással, gólyatáborral kapcsolatos információkat, felveszi a kapcsolatot a leendő csoporttársakkal, de mit tegyen, akinek nem sikerült bejutnia a vágyott szakra vagy éppenséggel sehová?

felvételi
Nem mindenkinek sikerült egyformán jól a felvételi / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Mi tehető, ha valaki nem jutott be az első helyen megjelölt szakra?

A legtöbben csalódásként élik meg, ha nem sikerül bekerülniük az elsőként megjelölt helyre, pedig ettől még nem dől össze a világ. Lehet, hogy végül jól jár, aki a második helyre jut be, de ha elkezdi az egyetemet a hallgató és mégsem tetszik neki, jövőre újra megpróbálhat bejutni oda, ahova eredetileg szeretett volna. Ráadásul tekinthet erre az egy évre afféle előnyként: belerázódhat az egyetemi életbe, barátságokat köthet, tapasztalatot szerezhet, sőt, elvégezhet olyan tárgyakat, amelyek beszámíthatnak a későbbi tanulmányaiba. 

Mi a helyzet, ha sehová nem nyert felvételt a továbbtanulni vágyó?

Akiknek az első körben nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézmények egyikébe sem, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová. Tavaly is mintegy ötezer hallgatót vettek fel így, tehát nincs minden veszve.

A jelentkezőknek érdemes tudniuk, hogy :

  • a pótfelvételi során már csak egyetlen intézmény egyetlen képzése jelölhető meg
  • csak azok jelentkezhetnek, akiket a normál felvételi folyamat során egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba
  • érdemes figyelni a Felvi.hu-t, hogy mely intézmény milyen szakot hirdet meg a pótfelvételi eljárásban, mert nem biztos, hogy minden szakra lehet jelentkezni
  • a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint az ugyanarra a képzésre júliusban kihirdetett felvételi ponthatár

Érdemes megpróbálni egy szakmát

Ha valaki úgy dönt, hogy nem él a pótfelvételivel, még mindig vannak lehetőségei. Érdemes például esélyt adni a szakmatanulásnak. Számos előnyhöz juthat az a 18–25 év közötti fiatal, aki úgy dönt, hogy érettségi után szeretne szakmát tanulni. 

  • államilag támogatott formában, ingyen tanulhat két szakmát 
  • nappali munkarendben, ösztöndíjat és diákigazolványt kap
  • a választott szakma gyakorlati tanulását valós munkakörnyezetben töltheti, így a szakképzési munkaszerződés szerint munkabért kap
  • a választott szakma akár két év alatt megszerezhető
  • az első szakma megszerzésekor egyszeri pályakezdési támogatás jár

Az alapszakmákról egyebek mellett a Szakmakártyák alapján lehet tájékozódni. 

Szakma után diploma

Érdemes tudni, hogy szakmatanulás után is van lehetőség a felsőfokú tanulmányok megkezdésére, sőt tapasztalatok szerint a szakképzésben megszerzett szakmai tudás a szakmaszerzést követően jelentős előnyt, extrapontokat és könnyebbséget nyújt tanulmányaik során. 

Ezek a legkézenfekvőbb lehetőségek arra az esetre, ha valakinek nem sikerült a felvételije. Természetesen emellett számos hasznos módon el lehet tölteni az elkövetkező hónapokat, ha az illető megcélozná a jövő évi keresztféléves vagy a hagyományos, szeptemberben induló egyetemi képzéseket. Vállalhat munkát, tanulhat nyelveket, esetleg a kettőt összekötve némi nyelvtudás birtokában akár külföldön is dolgozhat pár hónapot. Mindezekkel jelentős tapasztalatra tehet szert, amelyet a későbbiekben hasznosíthat. 

Telhetetlenek a magyar egyetemek: egyre több mestert képeznének

Több mint 90 ezren nyertek felvételt idén a magyar felsőoktatásba. A hazai egyetemekre felvételizők körében a gazdaságtudomány lett a legnépszerűbb képzési terület, ide 19 267 hallgatót vettek fel. Tovább nőtt a mesterképzésre felvett hallgatók száma is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.