BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves alapon nőtt a magyar gazdaság, de a második negyedév teljesítménye elmaradt a várttól

Hiába adott életjelet magáról a magyar gazdaság az első negyedévben, a másodikra elfogyott a lendület: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint negyedéves viszonylatban 0,2 százalékkal csökkent a kibocsátás. Bár éves bázison 1,5 százalékos lett a növekedés, ezzel jó eséllyel a kormány idei 2,5 százalékos növekedési célja is kezd optimista lenni.

Továbbra sem talál magára a magyar gazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közlése szerint Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok alapján 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent. Utoljára 2023 első negyedévében láttunk ilyen gyatra teljesítményt a magyar gazdaságtól.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Világgazdaság elemzői konszenzusa éves viszonylatban 2,5 százalékos, míg negyedéves bázison 0,5 százalékos növekedést jósolt, ami enyhe lassulásra utalt az első negyedévhez képest, amikor a GDP éves alapon 1,7 százalékkal bővült, negyedéves alapon pedig 0,8 százalékkal növekedett, amivel hosszú idő után életjelet adott magáról a magyar gazdaság

Tehát a mai adat mindenképpen negatív meglepetés, ami arra utal, hogy a belső kereslet sem képes ellensúlyozni a gyenge külső keresletet, ami hónapok óta megnehezíti a hazai gazdasági szereplők életét. Ezek után érthető okokból a növekedés helyreállása ismét elakadt.

Bár a KSH a részletes adatokat csak később teszi közzé, amiből kiderülhet, hogy pontosan mi húzta vissza a hazai GDP-t, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter múlt héten az Inforádiónak adott interjújában nem hagyott kétséget afelől, hogy mi lehet a probléma, ami továbbra is visszahúzza a magyar gazdaságot. „Azt vártuk az első negyedévhez képest, hogy lesz további javulás és még tovább emelkedhet a GDP a második negyedévben. Most úgy tűnik, főleg az ipar miatt, hogy ez veszélyben van” fogalmazott a tárcavezető, aki szerint az alapprobléma az, hogy az exportdinamika jókora visszaesést mutat. Megjegyezte azt is, hogy 

mindenképpen meglepő, hogy ilyen gyenge a külső kereslet.

Mint korábban mi is írtunk róla, hiába kapcsolódnak be a növekedésbe az egyes nemzetgazdasági szektorok, mint a kiskereskedelem vagy az építőipar, ha közben a magyar gazdaság húzóágazatának számító járműgyártás továbbra sem talál magára. Márpedig ez a helyzet azóta, amióta Németországban kivezették az elektromos autók állami támogatását. Az ipar folyamatosan bukdácsol, ami természetesen a hazai exportteljesítményben is megjelenik. Májusban szinte összeomlott a jármű- és villamosberendezések gyártása, így a villamos berendezések exportja közel harmadával, a járműexport közel ötödével esett vissza idehaza.

Ugyanakkor nemcsak a külső kereslet a belső kereslet is gyenge. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaság podcastjében, a Bruttóban beszélt arról, hogy hiba lenne minden nehézséget a külső piacainkra hárítani, a belgazdaságban is legalább annyira erőtlen a kereslet, mint a felevőpiacainkon, ez pedig rányomja a bélyegét az ipar teljesítményre vagy a beruházási dinamikára.

Az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy beindulhat a magyar gazdaságban a fűrészfogazás.

Azaz hiába van egy viszonylag dinamikus negyedévünk, ha utána megint stagnálás, majd egy felívelő szakasz, és újra stagnálás következik, ami arra utal, hogy az alapfolyamatok még mindig nagyon gyengék. 

„Erős a munkaerőpiac, erőteljesen nő a lakosság elkölthető jövedelme, csak nem költi el. Az elmúlt években ugyanis olyan sokkokkal szembesültek, amiután egyszerűen elfogytak a tartalékok” – magyarázta az elemző, aki szerint nem várható el azoktól a magyar háztartásoktól, amelyek 60 százalékának nagyjából egyhavi tartaléka van, hogy most ész nélkül elkezdenek fogyasztani. „Eljön az az idő is, de itt még nem tartunk.” Közben, ami még húzhatná a gazdaságot, az a beruházás, csakhogy a költségvetés sem épp támogató, ez pedig hiányzik a növekedésből. Míg a lakossági beruházások csak csepp a tengerben, a vállalatok részéről a gyenge belső kereslet a visszahúzó erő.

A mai adat után elemzők szerint nagyobb eséllyel lesz a 2 százalékhoz közelebb a növekedés, mint a 3 százalékhoz, tehát a 2,5 százalékos növekedési prognózis egyre optimistábbnak tűnik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.