BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvételi 2024: a vidéki egyetemek beérték népszerűségben a fővárosiakat, taroltak a gazdasági képzések

Szerdán hirdetik ki a ponthatárokat. A felvételi ez évi újdonsága az intézményi többletpontok bevezetése, illetve az, hogy az ötödik érettségi tárgyat az egyetem határozza meg. A felsőoktatási intézményekbe jelentkezettek száma idén is meghaladja a 120 ezret. A legtöbben idén is gazdaságtudományi képzéseket jelöltek meg, a vidéki egyetemek népszerűsége pedig elérte a budapestiekét.

Az új felvételi rendszernek is köszönhetően, a tavalyihoz hasonlóan, idén szintén meghaladja a 120 ezret a felsőoktatási intézményekbe jelentkezettek száma, ami nagy áttörés a korábbi 100 ezer körülihez képest – közölte hétfőn a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára. Varga-Bajusz Veronika az M1-nek annak apropóján, hogy szerdán hirdetik ki a ponthatárokat.

ponthatárok
A ponthatárok kihirdetését követően a felvételizők szerdán 20 órától sms-ben kapnak értesítést eredményükről / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az egyetemek intézményenként eltérő ponthatárokat hirdetnek

Az államtitkár jelezte: két évvel ezelőtt kezdődött a felsőoktatási felvételi rendszer megújítása, rugalmasabb, szélesebb körű eljárást bevezetve. Idei változás az intézményi többletpontok bevezetése, illetve az, hogy az ötödik érettségi tárgyat az egyetem határozza meg. Varga-Bajusz Veronika szerint már látható, hogy olyan különbségek jelentek meg, amelyek korábban kevésbé, hiszen az egyetemek intézményenként eltérő ponthatárokat hirdetnek. Ez új fajta személyre szabottságot mutat az egyetemek és a leendő hallgatók között – jegyezte meg.

Elmondta, hogy a tavalyihoz hasonlóan

idén is a gazdaságtudományi képzések voltak a legnépszerűbbek a felvételizők körében, és örvendetesen a második helyre került a pedagógusképzés. A harmadik helyen állnak a műszaki képzések, de az első hatban szerepel az orvostudományi és az informatikai terület is.

Elhangzott, hogy idén a vidéki egyetemek népszerűsége már elérte a budapestiekét, minden második jelentkező vidéki egyetemet jelölt meg. Ezért ebben az évben először Debrecenben lesz a központi Pont Ott Parti, amely egy napra esik a Campus Fesztivál nyitórendezvényével és az Európai Egyetemi Játékok zárórendezvényével.
A KIM államtitkára úgy véli, hogy 

az új magyar felvételi modellel új erőre kaptak a vidéki egyetemek, amelyek térségfejlesztési szerepet is vállaltak. Ezzel együtt sokkal versenyképesebbek, rugalmasabbak lettek, 

így tudtak egyre erősebb, jobb alternatívát kínálni a jelentkezőknek.

Mikorra várhatók pontos felvételi eredmények?

A felvételizők szerdán 20 órától kapnak értesítést sms-ben az eredményükről. Miután a 120 ezer sms – amelyet az Oktatási Hivatal küld ki – eljuttatása eltart egy darabig, egy-másfél órán belül kell megkapnia mindenkinek az értesítést. Az államtitkár jelezte: 

akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová. Tavaly is mintegy 5 ezer hallgatót vettek fel ennek keretében, van még tehát további lehetőség.

Varga-Bajusz Mónika szerint egyre többen ismerik fel, megéri diplomát szerezni, ezt mutatja, hogy a 30 év feletti jelentkezők száma mostanra megduplázódott, hiszen látják, hogy diplomával könnyebb elhelyezkedni, és másfélszeres ebben az esetben a bérszorzó is. Idén minden ötödik jelentkező a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt képzési területek valamelyikét választotta, például a műszaki, természettudományi, mérnöki-informatikai területet. Ennek kiterjesztett változatára, amelybe beletartoznak az egészségtudományi és a pedagógusképzések, minden harmadik felvételiző jelentkezett.

Ez volt az idei legdrágább térítéses egyetemi képzés, amelyre jelentkezhettek a leendő hallgatók.

Diploma egy lakás áráért? – mutatjuk, melyik a legdrágább hazai egyetem

Közeledik a ponthatárok kihirdetése, napokon belül egyebek mellett az is kiderül, elegendők voltak-e a pontszámok a tervezett egyetemi szakra, sikerül-e államilag finanszírozott képzésen folytatni a tanulmányokat, vagy marad az önköltséges. Van, ahol nincs is más alternatíva, és bizony akadnak köztük elég borsos árú szakok. Mutatjuk, melyik a legdrágább egyetem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.