BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesznek következményei a reptéri káosznak: rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítanak a légitársaságoknál

Bár már megszűnt a nagy reptéri káosz – ami erősen meghatározta nyár közepén a légi közlekedést –, az esetleges jogsértések miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium most rendkívüli vizsgálatot rendelt el.

A magyar kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium intézkedéseinek köszönhetően a korábban tapasztalt repülőtéri káosz megszűnt, a járatkésések és járattörlések pedig csökkentek. Ám továbbra is tapasztalhatók problémák a légi közlekedéssel összefüggésben, hiszen még mindig megfigyelhető jogos fogyasztói elégedetlenség. A Nemzetgazdasági Minisztérium határozottan fellép a jogsértést elkövető légitársaságokkal szemben, ezért a nemzetgazdasági miniszter rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el a légitársaságoknál.

fogyasztóvédelmi vizsgálatot
Rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítanak a légitársaságoknál a késések és járattörlések miatt / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A fogyasztóvédelmi hatóság szakmai irányítójaként a Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli témavizsgálatot rendel el a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapest Főváros Kormányhivatalánál a légitársaságok működésével kapcsolatban. A fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatal hatáskörébe tartozik:

  • a légijáratok késésével és törlésével kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzése,
  • az esetleges panaszkezelési előírások megszegésének szankcionálása,
  • valamint a tisztességtelen, megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok feltárása.

Jogsértés esetén szigorú hatósági fellépés és megfelelő mértékű, visszatartó erejű bírság kiszabása indokolt. A kormányzat elkötelezett a magyar állampolgárok védelme iránt, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig szakmai irányítóként mindent megtesz azért, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság a magyar családok védelme érdekében a jövőben is szigorúan járjon el a jogsértések megakadályozásában.

Káosz a repülőtéren

A nyár nem zajlott könnyedén az európai repterek számára: az egész európai légteret érintették a késések és járattörlések, nem csak Budapestet. A késések első oka az európai légtér zsúfoltsága volt, valamint a sportesemények, a labdarúgó Európa-bajnokság és a párizsi olimpia. 

Vitályos Eszter szerint megengedhetetlen a 21. században, hogy a magyar családok és az idelátogató turisták hosszú órákat rostokoljanak a reptéren úgy, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást és ellátást.

Hozzátette azonban, hogy ami most történik a Liszt Ferenc repülőtéren, az még az állami tulajdonszerzés előtti időszak következménye, így a repülőtér tényleges, fizikai átvétele után a helyzet javulni fog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.