BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiltás és korlátozás: új szabályok az iskolákban

Szeptember elsejétől lép életbe az a kormányrendelet, amely azt szabályozza, hogy milyen eszközöket, élelmiszereket vihetnek be magukkal, és mit nem a diákok az iskolákba. Tiltólistára kerül a mobiltelefon, de mellette sok más is. Melyek ezek a tiltott tárgyak?

Jövő héttől megkezdődik a tanítás, amely több újdonságot is tartogat a korábbihoz képest a diákok és a szülők számára. Ilyen például, hogy egy új rendelet értelmében szigorítják az iskola területére bevihető eszközök körét. Egy részüket tilos lesz, vagy korlátozottan lehet majd használni, emellett bizonyos élelmiszerek, italok is tiltólistára kerültek az iskolákban, a tanítási időben. Érdemes feleleveníteni, hogy melyek is ezek a tiltott tárgyak.

tiltott tárgyak
Nem tartozik a tiltott tárgyak közé, de korlátozott lesz a mobiltelefon használata az iskolákban / Fotó: Shutterstock

Melyek a tiltott tárgyak, élelmiszerek az iskolában?

Az augusztus első napjaiban megjelent rendeletben tiltott minősítést kaptak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, vagyis minden olyan tárgy, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő. Ezek többek között a következők:

  • 8 centiméter szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz,
  • dobócsillag,
  • rugós kés,
  • felajzott íj,
  • szigonypuska,
  • parittya,
  • csúzli,
  • ólmosbot,
  • gázspray,
  • elektromos sokkoló,
  • mechanikus vagy elektromos zárnyitó szerkezetek.

Emellett tilos lesz majd minden olyan termék bevitele az iskolába, amelyet 18 év alatti nem is vásárolhat. Ilyen az alkohol, a dohánytermék, az energiaital vagy a kábítószer.

Mely tárgyakat lehet korlátozottan használni?

A kormányrendelet szintén előírja, mely tárgyakat lehet majd korlátozottan használni, vagyis csak akkor, ha a pedagógus arra engedélyt ad. Eszerint 

„használatában korlátozott” tárgynak minősülnek majd a telekommunikációs eszközök: mobiltelefonok, tabletek, kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és internetelérésre alkalmas tárgyak, beleértve az e-book-olvasókat és az okosórákat is.

Ezeket nem lehet majd használni az általános iskola egyik évfolyamán sem, a gimnáziumok 5–12. és a szakgimnáziumok 9–13. évfolyamán egész nap, a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, az alapfokú művészeti iskola valamennyi évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, és a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt. 

A pedagógusok engedélyezhetik a használatot

Abban az esetben, ha a pedagógus arra engedélyt ad, az új szabályok szerint ezt rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben, beleértve a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát és a birtokolható eszközt.

Annak érdekében, hogy a felsorolt eszközök és termékek valóban kívül maradjanak az iskola területén, a tanárok és iskolaőrök jogosultak lesznek a diákok csomagjainak átkutatására és a birtokolt tárgyak elvételére, míg a használatukban korlátozott tárgyakat a tanítási nap kezdetén a tanulók leadják majd, és azokat elzárt helyen tárolják a tanítás ideje alatt – derül ki rendeletből.

Mi a szigorítás oka?

A rendeletben érintett termékek, eszközök közül főként az okostelefonok használatának korlátozása váltott ki többekből ellenérzést. Az indoklás szerint a mobiltelefon iskolai használatával kapcsolatos intézkedés célja, hogy az iskolai környezetet mentesítse a figyelemelterelő tényezőktől, és biztosítsa a diákok teljes figyelmét a tanórákon. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a rendelet megjelenését követően jelezte, a kormány a kérdésről digitális konzultációt folytatott le, amelyben a tanárok és igazgatók többsége szükségesnek tartotta az iskolai mobilhasználat szabályozását.

Továbbra is minden tárgy bevihető lesz az iskolába, ami a tanulást segíti, de az nem, ami a tanulást akadályozza, vagy a diákok testi épségét veszélyezteti 

– hangsúlyozta az államtitkár, aki a napokban közösségi oldalán emlékeztetett rá, hogy annak érdekében, hogy egészségesebb környezetet teremtsenek a gyerekeknek az oktatási intézményekben, már Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Anglia is határozott lépéseket tett a mobiltelefonok kiszorítására az iskolából. 

New Yorkban is aggasztónak találják a közösségi média használatának hatását a fiatalokra

Egy hazaihoz hasonló új törvényjavaslaton dolgoznak New Yorkban is, amelyet még az idei évben szeretnének bevezetni. Az ottani kormányzó, Kathy Hochul is aggasztónak nevezte az addiktív közösségimédia-algoritmusok hatását a diákokra, amelyek szerinte elvezethetnek a valódi világtól való elszakadáshoz, és zavarhatják a fiatalok tanulmányait és társas készségeit.

A hazaival ellentétben a New York-i tervezett szabályozások értelmében a diákok itt még vihetnének magukkal egyszerűbb okostelefonokat a vészhelyzeti kommunikációhoz, szöveges üzenetküldésre. Kathy Hochul úgy fogalmazott: ezt fontosnak tartják, mivel egyezik a szülők igényével, hogy fenntartsák a kommunikációs csatornát a gyerekekkel vészhelyzetek esetén. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.