BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Autós kamera rögzített balesetet? – fontos részletekre hívta fel a figyelmet a rendőrség

Az ORFK szerint a járműben elhelyezett képrögzítő, menetrögzítő eszközök által készített felvételek nagymértékben segíthetik a hatósági eljárást. A rendőrség azt is részletezte, hogy miként és hogyan használható fel bizonyítékként az autós kamera által felvett videó.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a járműben elhelyezett képrögzítő, menetrögzítő eszközök által készített felvételek nagymértékben segíthetik a hatóság eljárását. Amennyiben a jogsértésről képfelvétellel is rendelkezik, az az eljárásban felhasználható” – írta a Világgazdaság megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

autós kamera, menetrögzítő, fedélzeti kamera
Autós kamera: leggyakrabban a szélvédőre helyezik el / Fotó: Shutterstock

Autós kamera: a felvételek nagymértékben segíthetik a hatósági eljárást

Ezzel összefüggésben az alábbiak nem hagyhatók figyelmen kívül: 

  • Az észlelt jogsértés miatt a forgalmi rendszám alapján bármely rendőri szervnél személyesen szóban, illetve írásban (azaz postai úton vagy e-papír igénybevételével elektronikus úton) bárki kezdeményezhet eljárást. 
  • A feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek a leírását, a bizonyítási eszközök – a menetrögzítő kamerával rögzített videófelvétel is bizonyítási eszköz – megjelölését. 

Abban a tekintetben, hogy az adott jogsértés miatt eljárás indítható-e, illetve szankció alkalmazható-e, meghatározó jelentősége van a jogsértés elkövetése helyének és idejének. 

A jogsértés helyének azért, mert ez alapján ítélhető meg, hogy az adott helyen mik voltak a közlekedési szabályok.

E nélkül pedig nem állapítható meg, hogy a felvételen látható magatartás jogsértő-e. Az, hogy a felvételen látható magatartást hol tanúsították, azért fontos, mert a magyar szabálysértési és közigazgatási hatóságok kizárólag a belföldön elkövetett jogsértés miatt járhatnak el – hangsúlyozza az ORFK. 

Ezen túlmenően szükséges ismerni a jogsértés elkövetésének időpontját is. Ez azért hangsúlyos, mert egy jogsértés miatt eljárni és szankciót alkalmazni kizárólag akkor lehetséges, ha a jogsértés nem évült el. Ezért elengedhetetlen, hogy a felvétel készítésének fenti körülményeit az eljáró hatóság tisztázza. 

Hiába látszik a felvételen egy időpont, azt a használó állítja be, tehát önmagában a felvétel alapján kétséget kizáró módon nem igazolható a jogsértés időpontja, melynek az esetleges elévülés szempontjából meghatározó jelentősége van.

Mindezekből következően a jelzett körülményekre vonatkozóan további bizonyítékokat kell beszereznie az eljáró szabálysértési, illetve közigazgatási hatóságnak. Ahhoz tehát, hogy a felvételt a hatóság bizonyítékként értékelje, szükséges a készítőjének tanúként történő meghallgatása, ahol jegyzőkönyvben nyilatkozik a képkészítés körülményeiről.

A 4K már az ínyenceknek való

Manapság már nemcsak egyfajta autós kamera létezik, hanem számtalanféle. Azt a videó felbontása határozza meg, hogy a képe mennyire lesz részletes. A nagyobb felbontás részletesebb képet ad, de az eszköz memóriaigénye is nagyobb.

  • A HD menetrögzítő kamerák például megfelelő felbontást kínálnak,
  • a Full HD-s elég részletgazdag ahhoz, hogy nagyobb távolságból is fel lehet ismerni az embereket, rendszámtáblákat,
  • az Ultra HD-s kiváló minőségű képeket kínál, amelyeken még az apró részletek is könnyen észrevehetők,
  • a 4K fedélzeti kamera pedig az igazi ínyenceknek való

– írja az Alza.hu. 

Az oldal részletesen kitér arra, hogy van dual menetrögzítő kamera, visszapillantótükör-kamera, de fedélzeti kamera GPS funkcióval is. Leggyakrabban a szélvédőre helyezik ezeket, ahova tartó segítségével könnyen rögzíthetők vagy felragaszthatók. A dual típusúak esetében a második rész a hátsó szélvédőre kerül. Létezik műszerfalra szerelhető fedélzeti kamera is. Ami pedig az árakat illeti, nagy a szórás, miután 3 megapixeles, 140 fokos képszöggel rendelkezőt már 18 ezer forinttól lehet kapni, míg egy GPS-szel ellátott, hurokfelvétel készítésére alkalmas, hangvezérléses, Ultra HD felbontású eszközért 118 ezer forintot kell fizetni.

Digitális állampolgárság: a rendőrség ismertette, hogyan zajlik szeptembertől az igazoltatás

Minden 14. életévét betöltött, személyazonosító okmánnyal és a digitálisállampolgárság-alkalmazás működtetéséhez megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal rendelkező személy igénybe veheti a nemzeti digitálisirattárca-szolgáltatást. A rendőrség arról is tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személyek igazoltatása – ha a rendőr rendelkezik úgynevezett Novamobil eszközzel – az applikáció által generált QR-kód beolvasásával történik. Azt is közölték, hogyan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.