BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest a legszennyezettebb levegőjű európai városok közé került

A magyar városok nem teljesítettek jól az Európai Környezetvédelmi Ügynökség rangsorában. Budapesten nagyon magas a finom részecskék (PM2,5) átlagos koncentrációja a levegőben.

Újabb lesújtó adat érkezett több magyar nagyvárosról. A vizsgált 372 európai város közül Budapest 242., Pécs a 246., Veszprém a 254., Szeged a 274., Győr pedig a 295. helyen szerepel a levegőszennyezettség tekintetében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése szerint.

Budapest
Budapesten nagyon magas a finom részecskék (PM2,5) átlagos koncentrációja a levegőben / Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A szervezet a vizsgált városokat a legtisztábbtól a legszennyezettebbig rangsorolta annak alapján, hogy az elmúlt két naptári évben mekkora volt a finom részecskék (PM2,5) átlagos koncentrációja a levegőben, vagyis a minél alacsonyabb helyezés számít jónak. Azért pont a PM2,5-re esett a választás, mert a leggyakrabban előforduló légszennyező anyagok közül ez a legkárosabb az egészségre.

Magyarországon évente csaknem 10.000 idő előtti halált és körülbelül egymillió megbetegedést idéz elő.

Azért pont az elmúlt két évet vette figyelembe a kutatás, mert általában akkor a legsúlyosabb az egészségre gyakorolt hatás, ha az ember folyamatosan hosszabb időn keresztül kitett a szennyezettségnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-ben frissítette a levegőminőségi ajánlásait, és a PM2,5 koncentrációjának egészségügyi határértékét évi átlagban köbméterenként 5 mikrogrammban állapította meg, miközben az európai uniós célérték jelenleg 25 mikrogramm.

„Rengeteg az olyan a haláleset és megbetegedés, ami elkerülhető lenne, ha a döntéshozók meghoznák a szükséges intézkedéseket. Azért is érthetetlen a halogatás, mert számos olyan intézkedés lehetséges, amelyekkel rövid időn belül jelentősen csökkenthető a légszennyezettség. A legnagyobb szennyező forrás a lakossági tüzelés, amit elsősorban széles körű felvilágosítással, a rászorulók fűtési támogatásával és a jogsértések elleni szigorú fellépéssel lehetne visszaszorítani” – emelte ki Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

Fotó: Európai Környezetvédelmi Ügynökség

Hozzátette, hogy a közlekedés terén is sok a lehetőség, ilyen például az alacsony kibocsátási övezetek létrehozása, a 30 kilométer/órás zónák kialakítása vagy a parkolásszabályozás átalakítása.

Az Európai Unióban már a vége felé jár a levegőminőségre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata annak érdekében, hogy az uniós szabályozást közelítsék a WHO ajánlásaihoz.

Indulhat a roham: kamatmentes hitelt vehetnek fel a budapesti kkv-k

A kedvezményes hitelprogram 73 milliárd forintos kerettel indul. Az igényléshez csak egy lezárt üzleti évre és egy alkalmazottra van szükség, ám a beruházásnak Budapesten kell történnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.