BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mire költheti a kínai hitel egy részét a kormány – a magyar vidék járhat jól

Sajtóhírek szerint elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költheti a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét.

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költheti a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – írja a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a magyar állam a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A cikk szerint ugyanakkor

nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási uniós pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kabinet.

Hand,Inserting,Ev,Charging,Plug,To,Electric,Vehicle,In,Focus, elektromosautó-töltő,
Fotó: Shutterstock

A Portfolio emlékeztet: az „Elektromos gépjármű töltőállomások telepítése” című, RRF-REP-10.14.1-24 kódszámú pályázat társadalmi egyeztetése idén július elején zajlott, és augusztustól tervezték megnyitni, de még nem nyílt meg. A felhívásra olyan hazai vállalkozások jelentkezhetnek majd, amelyek elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkeznek. A pályázóknak legalább egy e-töltőállomás létesítésére kell vállalást tenniük a töltőpontokkal kevésbé ellátott 45 megjelölt járás egyikében.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy 

Magyarország idén tavasszal egymilliárd euró összegű hitelt vett fel kínai fejlesztési bankoktól, az összegből infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a hitelfelvétel részleteiről elmondta, hogy a kínai fejlesztési bankoktól most felvett egymilliárd eurós hitel a GDP 0,5 százalékát sem éri el. Azt is mondta, hogy hitelfelvételt illeti, a kormány a jogszabályoknak és a hitelmegállapodásnak megfelelően járt el: a szerződésre vonatkozó minden nyilvános információ – többek között az összeg, a lehívás időpontja, a futamidő és a kamatozás módja – bárki számára elérhető.

Azt is megírtuk, hogy javaslatcsomagot dolgozott ki a magyar kormány az elektromos átállás felgyorsítására, ennek elemeit mutatta be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető lapunk kérdésére elmondta

jó döntés volt, hogy Magyarország elkötelezte magát az elektromos átállás mellett, a kulcs pedig Németország.

Arról is beszámoltunk, hogy Nagy Márton Kínába utazott, hogy a Bank of China (BoC) és a China Construction Bank (CCB) vezetőivel tárgyalhasson. A tárgyalások célja a magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozása érdekében folytatott párbeszéd további folytatása volt – olvasható a minisztérium közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.