BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Mi lesz veled, Miskolc? Összeomlik vagy átalakul a barlangfürdő tragédiája után a város turizmusa

Tragédiával ér fel a miskolci és környékbeli turisztikai vállalkozások számára az, ami szeptember 7-én hajnalra nyilvánvalóvá vált: több évig szinte biztosan nem nyit ki a súlyos tűzkárt szenvedett Miskolctapolca Barlangfürdő. Az a komplexum, amely két éve az energiasokk hatására bezárt, majd két hónapon belül újranyitott a helyi cégek támogatásával, miután drasztikusan csökkent a város vendégforgalma. Mi lesz veled, Miskolc?

Jelenleg egy pánikhelyzet van és szinte sokkos állapotok uralkodnak, a barlangfürdő a város turizmusának az életében az első számú, hiszen ez az egyik legvonzóbb, legnagyobb attrakciónk, amely ha nincs, akkor az olyan, mintha a hévízi tavat elvennék Hévíztől vagy a Balatonnál lecsapolnák a vizet – fogalmazott Szendrei Mihály a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke a Boon.hu megkeresésére közvetlenül a tűzvész után.

barlangfürdő
Miskolctapolca Barlangfürdő részlete a tűz után: újjá kell építeni a fürdőt / Fotó: Vajda János

A történtek mindenképpen egy súlyos helyzetet teremtenek a város turizmusában – mondta Szendrei a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportálnak, miközben Miskolc leendő, megválasztott új polgármestere, Tóth-Szántai Mihály már azt is bejelentette, hogy mindenképpen és a lehető leggyorsabban újjáépítik a barlangfürdőt.

Nincs mese, több évről van szó

Miskolc turizmusát romba döntheti a barlangfürdő leégése, de korai még bármiféle jövőbeli tervet és gondolatokat megfogalmazni, egyelőre fel kell ocsúdni a sokkból az egyesületi elnöke szerint.

Nem ok nélkül pánikolnak a helyiek, mint arra a szakember emlékeztetett:

az energiaválság idején, amikor két hétre bezárt a barlangfürdő, volt több olyan szálláshely, ahol kilencven százalékról tíz százalékra esett vissza a kihasználtság, azonnal. 

Ez a mostani egy teljesen új helyzet, ezért most még megítélni sem lehet, hogy mi lesz ennek a következménye. 

A miskolci szállásadókban és vendéglátósok aggódnak, hogy a meglévő csoportok, akik le vannak kötve, azok meg fognak-e érkezni a városba, ha nincs barlangfürdő.

Hogyan tovább, Miskolc?

Egyértelmű, hogy nem holnap nyit meg újra a barlangfürdő, szembe kell nézni vele, hogy éveket is jelenthet, mire a város fő attrakciója újraindulhat – mondta a Világgazdaságnak Fekete-Angyal Enikő, a Bükki Kör elnöke.

Miskolc új attrakciókkal lép színre a turisztikai piacon, az Ehető Erdő program már óriási siker

Miskolc sokak fejében még mindig úgy él, mint iparváros, miközben a környéke, a természeti adottságai ennél sokkal többre jogosítják, mégsem történt meg az a határozott brandváltás, amely rámutatna a négy évszakos attrakciók sokaságát kínáló, különleges természeti adottságú város jelenlegi és múltbeli értékeire.

Különös helyzet, de a Büki Kört épp akkor hozták létre a miskolci és környékbeli turisztikai vállalkozók, amikor a Miskolctapolca Barlangfürdő két éve bezárt.

Az akkor kitűzött cél most létkérdéssé vált:

új alapokra kell helyezni Miskolc turizmusát, méghozzá meglévő alapokra, hiszen a város a nemzetközi vonzerővel bíró fürdő mellett még legalább három izmos lábra állhat.

A bükki erdő kínálta gasztronómiai élmények már egyre keresettebbek, jövőre elkészül a komoly szenzációnak ígérkező felújított és újjáépített Diósgyőri Vár is.

Ráadásul a leégett barlangfürdő közelében, a tapolcai park túloldalán a 2020-ra elkészült, a Covid miatt csak 2021 tavaszán nyitott modern, több csúszdával, beltéri és kültéri medencék sokaságával megépült Ellipsum Élmény- és Strandfürdő is reflektorfénybe kerülhet – mondta a Bükki Kör elnöke.

Miskolc nem maradt fürdő nélkül, 

de tudjuk, hogy nem az Avasi Kilátó és nem a Lillafüredi palotaszálló, hanem a Miskolctapolca Barlangfürdő volt az, ami miatt ide jött a vendégek túlnyomó többsége. 

A város eddig belesüppedt a barlangfürdő vonzereje nyújtotta kényelembe,

de most kénytelen lesz újrapozicionálni önmagát.

Ehhez az új polgármester mindenben partnernek mutatkozott már a barlangfürdő tragédiája előtt is, amikor a város turisztikai vállalkozóival intenzív tárgyalások kezdődtek. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.