BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dunaferr-ügy: több forgatókönyv van, de a kormány felszólította a Liberty-t

Kezdenek felgyorsulni az események a Dunai Vasmű háza táján, miután kedden délelőtt felszámolást kezdeményeztek az egyik utódcéggel, a Libertyvel szemben. A Dunaferr munkavállalóinak bérrendezése elsődlegesen fontos, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felhívja a figyelmet a dolgozók aktuális béreinek kifizetésére – hangzott el a kora délutáni sajtótájékoztatón.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a munkavállalói bérek rendezése mindig a munkaadó feladata, ezért felszólítja a Liberty-t, hogy a jövőben is tegyen eleget ennek – hívta fel a figyelmet Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi sajtótájékoztatóján. Az eseményre azután került sor Budapesten, hogy kedden délelőtt felszámolási kérelmet terjesztett elő az illetékes törvényszéknél a Dunaferr egyik utódvállalata, a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-vel szemben a tartozások miatt az ISD Power áramszolgáltató. 

dunaferr
A gazdasági minisztérium szerint jelen helyzetben a Dunaferr dolgozóinak bérrendezése a legfontosabb / Fotó: AFP

A Dunaferr válsága már nem most kezdődött

Az államtitkár emlékeztetett az előzményekre, az acélipar előtt álló nemzetközi kihívásokra is. Az orosz–ukrán háború kapcsán bevezetett szankciók, illetve a háború előidézte energiaválság mellett az acél világpiaci ára is lejtmenetben van, így továbbra is veszélyben van a Dunaferr jövője, hiába tett meg minden tőle telhetőt a kormány a helyzet rendezése érdekében.

Az NGM sorra vette, hogy a Dunaferr válsága során milyen lépéseket tett a kormány a gyár megmentéséért

  • a dolgozók bérének több mint fél évig történő kifizetésétől 
  • a vállalat értékesítésén keresztül 
  • a támogató jogszabályi környezetig. 

A Dunai Vasműre csupán egyetlen érvényes és nyertes pályázat érkezett, a Liberty Steel részéről, ám a beruházó hiába dolgozott ki egy száznapos programot a termelés felfuttatására, terveiből végül kevés valósult meg – hangsúlyozta Lóga Máté, aki szerint az új tulajdonos főként azt vállalta, hogy biztosítja a dolgozók megélhetését, azonban ezen a téren csekély előrelépés történt.

Merre tovább?

 A jelenlegi helyzetről Lóga Máté úgy fogalmazott, hogy 

bizonytalanná vált a vasmű működése, és a mai napon a Liberty fizetésképtelenséget mutatott, ezért felszámolási eljárást kezdeményeztek két leányvállalata ellen.

Mint mondta, a most kialakult helyzetben folyamatosan tartják a kapcsolatot a céggel, amellyel a következő lépésekről is egyeztetnek. A kormány többféle forgatókönyvvel számol, de meg kell várni az eljárás folytatását. A következő órákban mindez kiderül – hangsúlyozta.

A Liberty már az alapvető kötelezettségeit sem teljesítette

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint már korábban látszott, hogy a Liberty nem képes teljesíteni a vállalásait, hiszen alapvető kötelezettségeit sem teljesítette időben.

Az államtitkár jelezte, hogy a Dunaferr foglalkozáspolitikai szempontból meghatározó a térségben, a jelenlegi helyzettel kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány beavatkozási palettája széles körű, gyorsan tudnak előremutató választ adni, az aktuális helyzet szerint.

Az államtitkár hozzátette: hogy segíteni fogják a munkavállalókat, attól függően, hogy a következő napokban, hetekben mi történik a vasművel.

Elhangzott: amint történik bármilyen jogi vagy vállalati lépés, a Nemzetgazdasági Minisztérium annak függvényében a lehető leggyorsabban reagál. Úgy vélik, akár napokon belül megoldásért kiálthat a helyzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.