BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szintet lépett a Spar bosszúja a kormány ellen: eljárást indított Brüsszel a kiskeradó miatt

Meghallgatásra talált a Spar panasza a magyar kormány ellen Brüsszelben: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a kiskeradó miatt.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben, miután a magyar kormány nem hozta összhangba kiskereskedelmi adórendszerét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 49. és 54. cikkében garantált letelepedés szabadságával, derül ki az Európai Bizottság honlapjára csütörtök délben kikerült közleményéből.

spar
Szintet lépett a Spar bosszúja a kormány ellen: eljárást indított Brüsszel a kiskeradó miatt / Fotó: Csudai Sándor / Origo 

A bizottság úgy látja, kiskereskedelmi adórendszer jelenlegi kialakítása a külföldi irányítás alatt álló kiskereskedelmi társaságok forgalmukra magas és meredeken progresszív adókulcsokat állapít meg.

A Magyarországnak szóló 2023. és 2024. évi országspecifikus ajánlások szerint ez az adó aránytalanul nagy terhet ró a nagyobb külföldi vállalatokra, hasonlóan más, az elmúlt években bevezetett, a belső piacot érintő ágazatspecifikus adókhoz. 

Mint ismert, korábban az árstop miatt panaszolta be a Spar a magyar kormányt az Európai Bizottságnál, az eljárás végén végül a Bíróság az osztrák tulajdonú cégnek adott igazat. 

Ugyanakkor nemcsak az árstopokat, hanem a kiskeradó mértékét is kifogásolta a Spar, miután rájuk 4,5 százalékos, a helyi vállalatokra 0–1 százalékos adókulcs van kiszabva.

Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak mindeddig nem sikerült fokozatosan megszüntetnie a kiskereskedelmi ágazatra kivetett különadót. Éppen ellenkezőleg, Magyarország következetesen meghosszabbította ezt az adóintézkedést anélkül, hogy eddig egyértelmű határidőt jelölt volna meg a lejáratra, és idővel növelte a kiskereskedelmi adórendszerben alkalmazandó legmagasabb adókulcsokat. 

A Bizottság ezért felszólító levelet küld Magyarországnak, amelynek két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon és foglalkozzon a Bizottság által felvetett kérdésekkel. Megfelelő válasz hiányában a Bizottság dönthet úgy, hogy indokolással ellátott véleményt bocsát ki.  

Kérdéseinkkel kerestük a Spart, hogy hogyan kommentálják a bizottság döntését, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.