BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Melyik országot szeretjük a legjobban?

Kína és Oroszország a tavalyinál gyengébben szerepelt, az Egyesült Államoknak pedig még bizonyítania kell – ez derül ki a BBC 13 ezer ember részvételével megszervezett ország népszerűségi kutatásából.

A BBC World Service huszonegy ország 13 ezer polgárát vonta be szokásos éves közvélemény-kutatásába. Eszerint az általában pozitív véleménnyel rendelkezők körében Kína hat százalékpontot veszített, így 39 százalékon áll. Oroszország is rosszabbul teljesített: a negatív vélemények aránya nyolc ponttal, 42 százalékra ugrott. A felmérés az elnökválasztást követően készült, ennek ellenére a megkérdezettek 42 százaléka szerint az Egyesült Államok inkább negatív képet sugároz.

"A felmérés azt mutatja, hogy Kínának még sokat kell tanulnia arról, hogyan nyerheti meg az emberek szívét és eszét" – mondta a vizsgálat szakmai résztvevőjének, a GlobeScannek elnöke. Doug Miller úgy látja, hogy a sikeres Olimpiai Játékok sem javítottak eleget Kína imázsán. A másik nagy vesztes Oroszország, amelyet mindössze 30 százalék tartja pozitív jelenségnek úgy, hogy az adatfelvétel a gázválság előtt készült.

Az Egyesült Államokat 2005 óta először többen ítélik meg pozitívan, mint Oroszországot, de még így is 43 százalék véli úgy, hogy rossz hatással van a világra. Az elemző szerint ez azt jelenti, hogy az általános reményérzés ellenére az elnökválasztás még nem elég a trend megfordítására.

A mérés győztese Németország, amelyet egyértelműen pozitívan ítélnek még, a megkérdezettek 61 százaléka pedig favorizálja. Az előző évhez hasonlóan a legrosszabb véleményt Irán, Irak, Izrael és Észak-Korea váltotta ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.