BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: a cukor és az arany nyerhet a borús hangulaton

A pénzügyi turbulencia különböző mértékben érinti az árupiaci termékek árfolyamát. Elemzők szerint a sertésinfluenza miatt elhúzódhat a recesszió és lassabb lesz a kilábalás. A héten a pesszimista hangulat nyomás alatt fogja tartani a globális részvényindexeket, és ez lefelé ható árnyomást generál az árupiacon. Elsősorban az energiahordozók, az élelmiszerek és az ipari fémek árfolyama eshet, míg az arany és a cukor várhatóan drágulni fog a következő napokban.

Az arany jegyzése a negyedik napja van emelkedésben, ahogy a recessziós félelemtől a biztonságos nemesfém jegyzésekbe menekülnek a befektetők. A nemesfém azonnali jegyzése jelenleg 913 dollár körül mozog, a mostani ralit a kínai tartalékok emelkedése segíti. Az ázsiai óriásgazdaság 2003 óta 76 százalékkal növelte az arany tartalékait, és elemzők szerint a mostani válságban a dollár eszközök helyett egyre jobban fogják preferálni a nemesfém tartalékokat a kínaiak.

„A globális részvénypiacon most profit realizálás történik, miközben a mexikói járvány miatt nő a félelem, hogy elhúzódhat a gazdasági visszaesés; főleg a turizmusban” – összegzi a héten kezdődő piaci folyamatokat Pradeep Unni, a Richcomm Global Service dubai szakértője, hozzáteszi: mindez egyenlőre segíti az arany kapaszkodását. Unni szerint a befektetők tartós kereslete, valamint a kínai vásárlások is hosszan tartó arany ralit sejtetnek.

Más nemesfémek közül az ezüst unciája 1,3 százalékot drágult tegnap délután 13,04 dollárra. Míg az ipari felhasználásra is alkalmas platina árfolyama 2,3 százalékot esett 1151,75 dollárra unciánként, a palládium pedig értékének 1,1 százalékát veszítette el: 232,25 dollárba kerül egy uncia.

A recessziós félelem, és a gyenge dollár miatt esik a kőolaj jegyzése: tegnap közel 7 százalékot zuhant a fekete arany hordójának ára: az amerikai west texas intermediate (WTI) árfolyama 6,6 százalékot esett 48,16 dollárra hordónként. Az északi tengeri brent hordójának ára 5,5 százalékkal került alacsonyabb szintre: 48,81 dollárra.

Az energiahordozó árfolyamára a járványveszély és a recessziós félelem mellett a dollár gyengülése hat leginkább. A zöldhasú az elmúlt egy hét legjelentősebb árfolyam emelkedésébe kezdett tegnap: 1 százalékos drágulást követően 1,311-es szintre került az euróval szemben. (Várhatóan a jövő héten 25 bázispontot vág az eurózóna alaprátájából a frankfurti központi bank, ez is gyengíti az eurót).

A világkitermelés 40 százalékát biztosító OPEC főtitkára, Chakib Khelil szerint a kőolaj árfolyamzuhanásáért felelősek a szervezeten kívüli kitermelők, akik nem csökkentik a felszínre hozott ásványkincs mennyiségét. Az OPEC következő rendes ülését május 28-án tartja, szakértők szerint tovább csökkenhet a kitermelés, ha az árfolyam nem stabilizálódik. A szervezet szerint a 70 dolláros kőolajáron éri meg befektetni a kitermelésbe, ez alatt túl kockázatos az ellátás biztosítására szánt beruházások megtérülése.

A terménypiaci szegmensben a fehér cukor kerülhet ki győztesen a mostani trendből, míg a kakaó árfolyama várhatóan tovább esik. Bár a finomított fehér cukor árfolyama tegnap 1,6 százalékkal csökkent 13,96 centre fontonként várhatóan folytatja az árfolyam emelkedést az édesítő termény – véli Michael McDougall, a Newedge USA elemzője. Az elmúlt hét végéig a cukor árfolyama 20 százalékkal emelkedett az ICE tőzsdén az idén, ezzel szemben a kakaó ugyanitt 8 százalékos értékvesztést élt meg január óta. Tegnap a kakaó árfolyama 2,8 százalékkal csökkent 2383 dollárra tonnánként.

McDougall szerint az árupiaci jegyzések erősen követik a részvénypiaci trendeket, a mozgásba legfeljebb a dollár árfolyama szólhat még bele. A Reuters/Jefferies CRB index – amely 19 vezető árupiaci termék árfolyamát követi – tegnap 1 százalékot esett (főleg a kőolaj áresése miatt), míg a Dow Jones Ipari átlagindex 1,1 százalékot zuhant eközben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.