BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább javult a magyar adósság megítélése

Folytatódó csökkenéssel több havi mélypontra süllyedt a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése

Folytatódó csökkenéssel több havi mélypontra süllyedt a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a húsvét előtti rövidített londoni kereskedési héten, további erőteljes javulást jelezve a magyar adósságtörlesztési kilátások befektetői megítélésében. A javulás - kisebb kilengésekkel - mát több mint egy hónapja csaknem folyamatos.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél az MTI-nek elmondták: a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében 4,449 százalékos középárfolyamon zárta a londoni kereskedési hetet.

Április elején még 5,40 százalékos magyar CDS-árazási zárásokat mértek a londoni piacon. A magyar CDS-árfolyam a múlt hónap kezdete óta is jelentősen javult, azzal együtt is, hogy március utolsó napjaiban a Standard & Poor''s és a Moody''s Investors Service hitelminősítők szinte egyszerre rontották a magyar szuverén adósosztályzatot.

A CMA DataVision március elején még 6,30 százalékos magyar CDS-árazásokat mért; ez az eddigi csúcspont.

A húsvéti hetet lezáró határidős árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente nem egészen 445 ezer euróba kerül a londoni CDS-piacon, a március első kereskedési napjain kért 630 ezer euró helyett.

A kockázatvállalási hajlam határozott erősödése a felzárkózó térség értékpiaci árfolyamdinamikáján is markánsan érezhető.

A Morgan Stanley Capital International (MSCI) globális indexszolgáltató feltörekvő piaci részvényeket súlyozó árfolyammutatója - MSCI-EMI - 2,5 százalékos emelkedéssel félévi csúcson zárta a kereskedési hetet. A befektetési ház kimutatása szerint a felhajtóerő jelentős részét a magyar és az orosz részvénypiacok adták.

A CMA DataVision friss adatsora szerint a közép- és kelet-európai EU-térség egészének adósságtörlesztési kockázati megítélése is jelentősen javul, beleértve a gyenge hitelminősítői besorolású gazdaságokat is.

Lettország CDS-árfolyama, amely néhány hete még 10 százalék felett járt, a most zárult kereskedési hetet 7,75 százalékon fejezte be. A román adósságbiztosítás piaci díjtétele, amelyet március elején 8 százalék környékén jegyeztek, jelenleg 4 százalék alatt van.

Ezek az árazások azt jelentik, hogy a piaci szereplők nem feltétlenül veszik figyelembe a hitelminősítők által érvényben tartott szuverén adósbesorolásokat.

Romániát és Lettországot két nagy hitelminősítő is - Standard & Poor''s, Fitch Ratings - a befektetésre ajánlott alapsáv alatt, a már spekulatív kategóriába tartozó "BB plusz" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván. Az Európai Unión belül ez a két leggyengébb adósbesorolás, az összes többi EU-tagállamnak mindegyik hitelminősítőnél befektetői osztályzata van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.