BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régiós vagyonkezelés ismét fel fog robbanni

A válság ellenére sem egyértelműen sötét a magyarországi és közép-kelet-európai vagyonkezelési piacok jövője, a megfelelő termékekkel, értékesítési stratégiákkal hamarosan ismét gyors növekedést láthatunk majd a befektetési alapok és vagyonkezelési szolgáltatások terén – derült ki a Portfolio.hu által megrendezett Wealth Management 2009 Konferencián.

Hiába fordult nagyot a világ a befektetési alapok és általában véve a vagyonkezelési piacok körül 2008-ban, a Portfolio.hu Wealth Management 2009 Konferencián kiderült, hogy a piacon számos olyan szereplő működik, amely a nehezebb körülmények közepette is képes magas minőségű termékeket, szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleik számára. „Különösen igaz ez a közép-kelet-európai régióra, ahol a vagyonkezelési piac relatíve gyors gyógyulást fog mutatni, elsősorban az alacsony penetráció és a várható megtakarítási trendek összjátéka miatt."- mutatott rá Dietz Miklós, a McKinsey & Company partnere.
 
„Az ingatlanalapok esetében kulcsfontosságú, hogy a független értékbecslőktől származó értékelések kellően konzervatívak legyenek, az alapok pedig első osztályú jövedelemtermelő ingatlanokra alapozzák befektetéseiket. Így elkerülhetők a túlzott kilengések az árfolyamokban, még a mostanihoz hasonló turbulens környezetben is.” – hangsúlyozta Enno Kühn, a Credit Suisse Asset Management németországi ingatlanalapokkal foglalkozó szakembere. A téma hazánkban is aktuális, hiszen a magyar ingatlanalapok napjainkban igyekeznek a megváltozott szabályozási környezetben újból elnyerni a befektetők bizalmát, amelyben a német példa kulcsfontosságú iránymutatást ad.


 
Az ingatlanalapok mellett más alternatív befektetési eszközök is előtérbe kerültek a válság során, így az abszolút hozamú alapokra ismét nagy figyelmet fordítanak az intézményi befektetők világszerte. „Az elmúlt hónapokban jól látszott, hogy az abszolút hozamos befektetési stratégiák képesek hatékonyan védekezni a piacok esése ellen és egy, a jelenlegihez hasonló időszakban is jelentős mértékű többlethozamokat tudnak produkálni.” – mondta el Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója, hozzátéve, hogy ehhez az kell, hogy az ügyfelek lényegesen nagyobb mozgásteret biztosítsanak a vagyonkezelőnek, mint a hagyományos benchmark-alapú stratégiáknál.
 
A magyar piac szempontjából ugyanakkor a szabályozási háttér átfogó módosítása is kulcsfontosságú lenne – részben éppen a piac 40 százalékát kitevő speciális alapok miatt is -, hogy a hazai vagyonkezelési szakma nemzetközi versenyképessége javulhasson – mutatott rá Temmel András, a magyar vagyonkezelőket tömörítő BAMOSZ főtitkára. A szövetség ennek érdekében igyekszik minél aktívabban összefogni az ágazatot és javaslataival segíteni a jogalkotási munkát

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.