BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU lenyomná Amerika torkán a bónusz megállapodást

Az Európai Unió vezetői a szeptember 24-én tartandó G20 találkozót megelőzően munkamegbeszélésen egyeztetnek a bónuszokat illető szabályozás tervezettel, ami reményeik szerint elfogadtatnak majd az Egyesült Államokkal.

Johannes Laitenberger, az EU szóvivője az AP-nek úgy fogalmazott: a tagállamok "nyomást gyakorolnak majd" az Egyesült Államokra annak érdekében, hogy a javaslatokat a G20 résztvevői teljes egészükben elfogadják.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a fenntartható piac kizárólag etikai alapokon nyugodhat, ezért el kell fogadni a bankvezetők javadalmazásának korlátozására vonatkozó tervezetet.

A csúcstalálkozóra készített előzetes nyilatkozat szerint a G20-ak kötő erővel rendelkező szabályokat kell elfogadniuk a bankárfizetések terén.

Az elképzelés szerint az új szabályok értelmében a menedzserek prémiumait a pénzintézet hosszú távú teljesítményéhez kötnék és lehetőség lenne a fizetések visszakövetelésére, ha a cég a vártnál rosszabbul teljesül.

Az EU elszántságát mutatja Nicolas Sarkozy nyilatkozata is: a francia elnök korábban azzal fenyegetett, hogy kivonul a G20 üléséről, amennyiben a javaslatokat nem fogadja el mindegyik fél.

Az EU elnöki tisztét betöltő Svédország miniszterelnöke annyit mondott: jogalkotási lépésekre van szükség, mert a gazdaság helyrebillenésével a bankok visszatérnek a szokásos ügymenetre és a magas bónuszok kifizetésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.