BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupciós kockázatokat tár fel az ÁSZ

Feltérképezi a közigazgatás korrupciós kockázatait az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A december elsejével induló projekt 286,5 millió forintos költségeit teljességgel az

Európai Unió finanszírozza – hangzott el az ÁSZ tegnapi sajtótájékoztatóján. Somogyvári István, a számvevőszék főtitkárhelyettese, projektvezető elmondta: a kutatásban a holland számvevőszék már bevált módszertanát használják fel. A következő két évben átfogó felmérést készítenek a hazai igazgatási rendszerről, és igyekeznek megoldásokat javasolni a működésbeli hiányosságokra.

A teljes magyar közszféra 13 600 költségvetési szervet ölel fel, ebből mintegy háromezerre összpontosítanak. A teljes központi közigazgatás mellett górcső alá kerül valamennyi legalább 200 millió forintot felhasználó költségvetési szerv, illetve az ennél kisebbek is, ha rendszeresen uniós támogatásokat élveznek.

Az ÁSZ minden szeptemberben kérdőívekkel keresi meg az érintett szervezeteket, és a kutatási eredményeket decemberben nyilvánosságra hozzák. Csapodi Pál, az ÁSZ főtitkára a Világgazdaság kérdésére elmondta: nemcsak a kutatás befejeztével, hanem akár menet közben is megfogalmaznak javaslatokat a jogalkotó számára, ha szükségesnek látják. KK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.