BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves csúcson az európai piac

A Stoxx 600 index két éves csúcsra emelkedett, ez azt mutatja, hogy az európai részvénypiacok 2008 óta nem látott raliba kezdtek, a helyzet azonban árnyaltabb, mint a látszat.

A Stoxx Europe 600 index 2008 szeptembere nem látott magasságokba emelkedett szerdán, a mutatót a kedvezőbb növekedéssel kapcsolatos  spekuláció hajtotta. Az amerikai és ázsiai határidős részvények is emelkedtek – írja a Bloomberg.

A Skanska AB, a skandináv régió legnagyobb építővállalata 3,7 százalékot emelkedett miután eladta részvényeit egy chilei vállalatban.

A Stoxx 600 index 0,3 százalékkal emelkedett 280,54 pontra, miután négy cég papírjainak ára emelkedett, míg a többi esett. A Standard & Poor’s500 határidős index 0,2 százalékkal emelkedett, míg az MSCI ázsiai index 0,7 százalékkal erősödött 2 és fél éves csúcsra.

„Az Egyesült Államok ipari termelése folyamatosan növekszik, és a vállalti bizalom növekszik” – mondta Andrew Dalton londoni közgazdász. „A részvénypiac továbbra is viszonylag olcsó” – tette hozzá a Dalton Strategic Partnership befektetési igazgatója.

A Stoxx 600 index a várakozásokat felülmúlva emelkedett az Egyesült Államok kedvezőbb gazdasági adatainak hatására. A kötések száma visszaesett a karácsonyi és az újévi szünetek miatt. Tegnap 432 millió vállalti részvény cserélt gazdát az Euro Stoxx 50 Indexben, miközben az átlagos éves kereskedési szint 1,38 milliárd naponta.

A devizapiacon folytatódott a kereskedés – alacsonyabb likviditással –, melyet aggodalom övez. Az euró 16 vezető devizával szemben esett, miután az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, hogy nem sikerült a gazdaságba pumpált extra likviditást teljesen semlegesíteni. Az euró 1,25 alatt is járt a svájci frankkal szemben, az EKB bejelentése után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.