BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felkészítik a japán lakosságot - Tokiót nem lehet evakuálni

Tokiót nem lehet evakuálni, vélik a szakértők, akik szerint a térségben élő 35 millió embert képtelenség szervezetten elszállítani.

 A japán médiában szakértők adnak tanácsokat, mi a teendő a radioaktív szennyeződés esetén. Az NHK televíziós állomás azt tanácsolta a nézőknek hogy a veszélyeztetett területeken lehetőleg maradjanak az épületekben.

Akinek mindenképpen a szabadba kell mennie, az a teljes testet fedje be, és lélegezzen egy nedves ruhán keresztül. Amilyen gyakran csak lehet, át kell öltözni. A szakértők figyelmeztettek arra is, hogy csapvizet senki se igyon, mert nagy a sugárzás veszélye.

Eddig 3373 a katasztrófa hivatalosan is megerősített halálos áldozatainak száma, de még mindig több mint hatezer ember számít eltűntnek, tehát nem tűnik túlzónak a több mint tízezer áldozatról szóló becslés.

A sugárzás mértéke

A nemzetközi atomenergia-ügynökség (IAEA) Facebook-üzenetben tisztázta a fukusiami erőműben mérhető sugárzásról szóló, egymásnak ellentmondó híreket. Az erőmű főkapujánál éjfélkor a sugárzás elérte az óránként 11,9 millisievertet, de reggel hatra ezt 0,6-ra sikerült csökkenteni. A legnagyobb sugárzás a megsérült hármas és négyes reaktorok közvetlen közelében 400 millisievert/óra volt.

Normál esetben egy átlagember egy év alatt 2 millisievertnyi sugárzásnak van kitéve. Évi 100 millisievert az a legkisebb mennyiség, aminél már kimutatták, hogy növeli a rák kialakulásának esélyét. Egy adagban kapott 1000 millisievert még nem halálos, de rosszullétet okoz, és jelentős pusztítást a fehér vérsejtek számában, 5000 millisievert pár héten belüli halálhoz vezet.

Nem lesz Csernobil

John Beddington professzor, a brit kormány vezető atomfizikusa összefoglalta, mi az alapvető különbség a csernobili és a fukusimai katasztrófa között:

- Csernobil grafitmoderátoros erőmű volt, a balesetben a grafit meggyulladt, és hónapokig égett. Fukusimában a grafit szerepét víz játssza, és a szivárgás legrosszabb esetben is csak órákig tart.
- Csernobil esetében a radioaktív égéstermékek több ezer méteres magasságba jutottak fel a légkörbe, így óriási területen szóróüdtak szét, és kerültek be a táplálékláncba. Fukusimában a legrosszabb esetben ez az erőmű pár kilométeres környékét érintheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.