BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frakcióülés: újabb rezsicsökkentés napirenden

javaslatok A Fidesz elnöksége azt javasolja, hogy tavasszal tíz százalékkal csökkenjen a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A képviselőcsoport erről tegnap este kezdődött, évadnyitó gyulai tanácskozásán tárgyal majd – mondta el Rogán, hozzátéve, vitára számítanak, mivel a három említett közmű esetében vannak olyan önkormányzati tulajdonú szolgáltatók, amelyeknek erőteljesen csökkenhet majd a nyeresége.

Emellett arra is felhatalmazást kérnek, hogy a kormány készítsen tanulmányokat arról, lehet-e folytatni az áram-, gáz- és távhőárcsökkentést a követező fűtési szezonban. Ennek mértékéről Rogán Antal egyelőre nem tudott beszámolni, de – mint fogalmazott – „nyilvánvaló, hogy nem apró, nem egy-, kétszázalékos mértékű csökkentésre gondolunk”.
A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a Fidesz kezdeményezi a fogyasztóvédelmi szabályok módosítását. A cél, hogy fogyasztók érdekeit jobban védjék a sokszor monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal szemben. A parlament is ennek a törvényjavaslat-csomagnak a megtárgyalásával kezd majd tavaszi ülésszakán – tette hozzá.
A sajtótájékoztatón Németh Szilárd, a január 1-jétől hatályos tízszázalékos rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője bemutatta az új, a korábbinál egyszerűbb, átláthatóbb gáz- és villanyszámlaképet. Újdonság, hogy ezen a szolgáltatóknak be kell majd mutatniuk, mennyivel csökkent a fizetendő díj.

Ab: csak az alaptörvény alapján

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit messzemenően tiszteletben tartva terjeszti majd a parlament elé alaptörvény-módosítási javaslatát a Fidesz-KDNP – közölte Rogán Antal. Hozzátette: a napokon belül az Országgyűlés elé kerülő indítvány nem fogja tartalmazni az előzetes regisztrációt sem 2014-re, sem a későbbi időszakra. Az Ab december végén semmisítette meg az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontját, január elején pedig alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény egyes részeit – köztük az előzetes regisztrációt.

Azt is kimondják majd, hogy az Ab-nak a jelenlegi alaptörvényből kell levezetnie döntéseit, így korábbi állásfoglalásait nem veheti figyelembe automatikusan. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője elmondta: személyesen is tájékozódott több alkotmánybírónál, akik arról számoltak be, hogy eddig is ez volt az ítélkezési gyakorlat.

Azt is kimondják majd, hogy az Ab-nak a jelenlegi alaptörvényből kell levezetnie döntéseit, így korábbi állásfoglalásait nem veheti figyelembe automatikusan. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője elmondta: személyesen is tájékozódott több alkotmánybírónál, akik arról számoltak be, hogy eddig is ez volt az ítélkezési gyakorlat. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.