BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levesek hidegen – nagy melegben

A hideg levesek nagy előnye, hogy előző nap is elkészíthetők. Sőt, ha igazán kellemesen lehűtve akarjuk elfogyasztani, időben el is kell készítenünk

A nagy melegben nincs is kellemesebb ebéd, vacsora, mint egy tányérnyi jól lehűtött gyümölcsleves. Mindig az éppen érő fajtákból. A legjobban hűsítenek, oltják a szomjat, laktatnak, és biztosítják-pótolják a szervezetnek szükséges napi folyadékmennyiséget.

A legegyszerűbb egy liter meggylé, 2 deciliter tejszín keverékéből születik. Amibe sok-sok gyümölcsdarabot (a baracktól a meggyen át a banánig, a ribizliig és az almáig) szórunk. Még főzni sem kell! Ráadásul, ha fagyoson dobjuk bele a gyümölcsöt, jéghidegen élvezhetjük. A bonyolultabb változatokhoz készíthetünk fűszeres alaplevet, amit borral, likőrrel ízesíthetünk, és a szezonhoz igazodva dúsíthatjuk a gyümölcsökkel.

A zöldségekről se feledkezzünk meg! Spanyolország nemzeti levesét, a gazpacho-t is hidegen tálalják. Paradicsomból, paprikából készül, főzni sem kell, csak turmixolni. De hasonlóan üdítő levesek készülhetnek uborkából, cukkiniből, zöldbabból, sok joghurttal, citromlével, kaporral, zöldfűszerekkel.

A jól lehűtött levesek – legyenek édesek, sokféle gyümölcsből, vagy sósak, zöldségfélékből – a nyári napok fontos és egészséges ételei. Próbáljunk ki minél több variációt.

Tejszínes–bodzás eperleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 citrom, 5 dkg cukor, 50 dkg eper, 6 szem szegfűszeg, 1 dl bodzaszörp, 2 dl tejszín, 1 dkg étkezési keményítő.

Elkészítés:

1. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. A szegfűszeget összeforraljuk 1 dl vízzel, amikor a felére forrt, leszűrjük. A levet a cukorral, az eperrel, egy csipet sóval és 8 dl vízzel feltesszük főni. Kíméletesen összeforraljuk.

3. Belereszeljük a citrom héját és levét, a bodzaszörpöt. Kikeverjük a tejszínt a keményítővel, és a leveshez öntjük. Amikor felforrt, levesszük a tűzről. Beleöntjük a bodzaszörpöt, és az egészet botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk.

4. Ha szobahőmérsékletűre kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tálaláskor a tetejére tehetünk tejszínhabot, és összevágott friss epret.

1 adag: 292 kcal





1 citrom, 5 dkg cukor, 50 dkg eper, 6 szem szegfűszeg, 1 dl bodzaszörp, 2 dl tejszín, 1 dkg étkezési keményítő.

Elkészítés:

1. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. A szegfűszeget összeforraljuk 1 dl vízzel, amikor a felére forrt, leszűrjük. A levet a cukorral, az eperrel, egy csipet sóval és 8 dl vízzel feltesszük főni. Kíméletesen összeforraljuk.

3. Belereszeljük a citrom héját és levét, a bodzaszörpöt. Kikeverjük a tejszínt a keményítővel, és a leveshez öntjük. Amikor felforrt, levesszük a tűzről. Beleöntjük a bodzaszörpöt, és az egészet botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk.

4. Ha szobahőmérsékletűre kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tálaláskor a tetejére tehetünk tejszínhabot, és összevágott friss epret.

1 adag: 292 kcal Citromos aszaltgyümölcsleves Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg vegyes aszalt gyümölcs (szilva, barack, meggy), 6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 dl fehérbor, 8 dkg méz, 2 citrom reszelt héja és leve, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt.

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk, és 1-2 deciliter vízbe áztatjuk. A szegfűszeget, a fahéjat 2 deci vízben feltesszük főni, amikor a felére forrt, leszűrjük.

2. Felforralunk 6 deciliter vizet, beletesszük a bort, a mézet, a reszelt citromhéjat, a leszűrt fűszeres levet és egy csipet sót. A tejfölben simára keverjük a lisztet. Amikor már forr a boros lé, belekeverjük, és kíméletesen, lassú tűzön 5-10 percen át összeforraljuk.

3. Amikor jól kiforrt, leszűrjük, a citrom levével ízesítjük, és beletesszük az aszalt gyümölcsöket is. Hagyjuk kihűlni.

4. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jobban lehűljön. Tálaláskor megszórhatjuk frissen reszelt citrom- vagy narancshéjjal. A leves még mutatósabb lesz, ha citrom- vagy narancshéjforgácsokkal díszítjük. Ehhez speciális hámozókéssel vagy egyszerű zöldséghámozóval hosszú csíkokat húzunk le a jól megmosott gyümölcs héjából. Ezeket kissé megpödörjük, és így tesszük rá a leves tetejére.

1 adag: 320 kcal Boros ribizlileves Hozzávalók 4 személyre:

6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 darabka citromhéj, 50 dkg piros ribizli, 10 dkg cukor, 3 dl rozé bor, 1 dl főzőtejszín, 1 dkg keményítő, A díszítéshez: 1 dl tejszín, 1 cs. vaníliás cukor, mentalevelek.

Elkészítés:

1. A szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat 2 dl vízben feltesszük főni, felére beforraljuk, hogy sűrű, tömény fűszeres levet kapjunk, majd leszűrjük. Közben a ribizlit megmossuk, mély tál fölött villával lehúzzuk a szemeket a szárról.

2. Felforralunk 6 dl vizet, a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és éppen csak összeforraljuk.

3. A főzőtejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk. Szűrőkanállal kiemelünk 1-2 evőkanálnyi ribizlit, a maradékot botmixerrel péppé törjük a lében. Visszatesszük az ép szemeket, a levest alaposan lehűtjük. Tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, és habrózsákat nyomunk belőle a levesre. Mentalevéllel díszíthetjük.

1 adag: 290 kcal-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.