BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így zajlott le a választás

A választásra jogosultak 45,02 százaléka vett részt a választáson.A fővárosban a szavazók 50,22 százaléka, 686 325 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

19:28

Bajnai Gordon csalódott az alacsony részvételi arányok miatt. Az egykori miniszterelnök sajtótájékoztatóján arról beszélt: azt még nem tudja, hogy közöny, félelem, csalódottság vagy ezeknek valamilyen kombinációja az alacsony részvétel oka, de az szerinte biztos, hogy ez az adat a demokrácia szempontjából rossz hír.

19:17

A Bocskai úton, a XI. kerületben kordonnal zárták le a sort, és sorszámokat osztogatnak a még kint várakozóknak. Pálffy Ilona az MTV-nek azt mondta: a XIII. kerületben még 300-an állnak sorban, ez egy-másfél órás csúszást jelenthet. De nagy a csúszás Zuglóban is. A Ferencvárosban hamarosan vége lehet a szavazásnak. Szegeden már befejezték, alig valamivel kicsúszva a 7 órás határidőből.

19:13

Budapesten százak állnak sorba azokban a szavazókörökben, ahová az átjelentkező szavazókat várják. Van, ahol egy óra, máshol még hosszabb a várakozási idő, a sorok néhol csigalassúsággal haladnak. Sokakat nem ijeszt meg a sorban állás, és nevetgélve várakoznak, mások viszont egy cifra káromkodás kíséretében azon nyomban sarkon fordulnak, amint meglátják a tömeget. A várakozók nem értik, miért nem lehetett rendesen megszervezni a szavazást - olvasható az Origo cikkében.

19:04

Elsőként a Nézőpont Intézet publikálta a mai napon készült felmérésének adatait. Az MTVA műsorában kiadott kutatás szerint a Fidesz 48, az Összefogás 27, a Jobbik 18, az LMP 6 százalékra számíthat. A Political Capital mandátumkalkulátorával számolva ez Fidesz-kétharmadot jelentene: a Fidesz 142, a baloldal 31, a Jobbik 20, az LMP 6 mandátumot kapna.

18:50

Unortodox gazdaságpolitika eredményeit örökli az új kormány. Az elmúlt négy év a számok szintjén többnyire pozitívnak tekinthető, kérdés, mennyire fenntarhatóak az eredmények. Az elmúlt négy évet értékelő összeállításunkat itt olvashatják.

18:45

Egy részeg embert vittek ki rendőrök az egyik füzesabonyi szavazókörből vasárnap délután. Kovács Luca, az egri jegyző azt mondta: a férfi személyi okmányok nélkül akart szavazni. Mikor a szavazatszámláló bizottság ezt megtagadta, verni kezdte az asztalt. A bizottság elnöke értesítette a rendőröket, akik elvitték és szabálysértési eljárást indítottak ellene.

18:25

A választásra jogosultak 56,77 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 17:30-ig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Budapest áll változatlanul a legjobban: a fővárosban a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 366 ezer választópolgárból 1,43 százalék, 19 565 választó adta le szavazatát.

Reggel 9 órára már a jogosultak 8,37 százaléka (114 435 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 23,61 százaléka (322 712 választó), 13 órára a jogosultak 39,01 százaléka (533 163 választó), 15 órára a jogosultak 50,22 százaléka (686 325 választó), 17:30-ra a jogosultak 62,08 százaléka (848 348 választó) járult az urnákhoz.

A legtöbben Budapest II. kerületében voksoltak (68,92 százalék), míg a legkevesebben a Fejér megyei 5. körzetből, Sárbogárdról és környékéről (49,29 százalék). Ahol nincsen meg az 50 százalék sem, az Sárbogárdon kívül Ózd és Barcs, valamint Budapest VIII. kerülete.

18:15

Hogyan számolják ki a szavazatszámból a mandátumszámot? Egyszerű kérdésnek tűnik ez, mégis eldöntheti a módszer kiválasztása akár a választás sorsát is. A magyar módszer afelé vezet: aki nyer, nagyon nyerhet, a második erősebb lehet, a kis pártoknak pedig kicsi az esélye, de nem lehetetlen a dolguk.

Ide kattintva olvasható a lista minden részlete.

17:55

Kijavították a kecskeméti adatokat, így a legegyszerűbb megoldás lett igaz arra a kérdésünkre, hogyan jöhetett össze a 99 százalékos részvételi arány egy szavazókörben délelőtt 9-re: rossz adatot írtak ki. A friss adatokon már pontosan látszik, délután 3-ra 33,87 százaléknál tartanak.

17:40

Este hét után meg tudják gyorsítani a sorokat az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörökben - mondta az indexnek a Nemzeti Választási Iroda munkatársa. A helyi lakosokat fogadó szavazatszámláló bizottságok 19 óra után átülhetnek az átjelentkezőkhöz. A sorban állókat onnantól még több bizottság fogadja, így felgyorsíthatják a szavazást.

17:20

A Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén elutasította Szigetvári Viktor kifogását, amelyet az Együtt-PM társelnöke a választási weboldal pénteki akadozására hivatkozva nyújtott be.

Szigetvári Viktor még pénteken közölte, hogy a www.valasztas.hu működése miatt kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Kifogásában utalt arra: a választási eljárási törvény szerint lehetőség van a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az ügyfélkapun keresztül is benyújtani pénteken 16 óráig.

17:15

Másfél órát kell várakozniuk vasárnap délután az átjelentkező szavazóknak Veszprémben, ahol eddig a majdnem ezer érintett körülbelül fele adta le voksát - tájékoztatta a helyi választási iroda vezető-helyettese vasárnap az MTI-t.

Dénes Zsuzsanna elmondta: Veszprémben 985-en regisztráltak olyanok, akiknek állandó lakóhelyük nem a városban van. Hozzátette: a Lovassy gimnázium 1-es szavazókörében fél négyig 535 átjelentkező adta le voksát és 220-an olyanok, akik ebben a körzetben laknak.

Tájékoztatása szerint ezekben az órákban az átjelentkezett szavazóknak másfél órát kell várakozniuk a voksolásra.

16:30

A Somogy megyei, Marcali központú választási kerületben a fonyódi szavazóköröket érintően kampánysértés miatt, a nagybajomi szavazóköröket érintően pedig plakátrongálások miatt tettek bejelentést az érintett képviselőjelöltek, azonban a beadványokat a választási bizottság elutasította. Erről Bödőné Molnár Irén, a választási iroda vezetője, Marcali jegyzője tájékoztatta az MTI-t vasárnap.

Móring József Attila, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje három beadványt is eljuttatott a választási bizottsághoz. Kettő ebből a fonyódi szavazóköröket érinttette, ahol a beadvány szerint ismeretlenek vasárnapra virradóra tiltott területre, a választókörnek helyet adó épülettől számított 150 méteren belülre helyezték ki a kormánypárti jelölt plakátjait. Móring József Attila kampánysértés megállapítását, valamint annak megállapítását kérte az ügyben, hogy nem az ő aktivistái helyzeték ki a plakátokat.

A kérelmeket a választási bizottság bizonyítottság hiányában, illetve azért utasította el, mert nem lehet tudni, hogy még szombat éjjel, vagy valóban vasárnap hajnalban helyezték el a plakátokat a tiltott zónában, továbbá azért, mert sikerült azokat eltávolítani a szavazás megkezdése előtt.

A nagybajomi szavazóköröket érintően a kormánypárti képviselőjelölt plakátrongálások miatt tett bejelentést. Harján Dávid, a baloldali összefogás képviselőjelöltje pedig azért fordult a testülethez, mert a plakátjait felülragasztották a kormánypárti képviselőével. A választási bizottság ezen beadványok estében sem állapított meg jogszabálysértést, bizonyítottság hiányában.

Bödőné Molnár Irén kifejtette, a bejelentések meglehetősen általánosak és hiányosak voltak, sem konkrét adatokat, helyszíneket, sem tanúkat nem jelöltek meg, és bizonyító erejű fotókat sem tartalmaztak, ezért nem tekinthetőek bizonyítottnak.

A zalaegerszegi választási bizottság vasárnap elutasította azt a kifogást, amelyet Vigh László Fidesz-KDNP-s jelölt még csütörtökön emelt amiatt, hogy az MSZP plakátjai szerinte engedély nélkül kerültek ki villanyoszlopokra.

Pápai Ferenc, a helyi választási bizottság elnöke a zalaegerszegi önkormányzat honlapján is megjelent határozatról elmondta: a kifogás szerint az MSZP politikusának, az ötpárti ellenzéki szövetség képviselőjelöltjének plakátjait a Balatoni utat szegélyező villanyoszlopokon engedély nélkül helyezték el.

A fényképekkel alátámasztott kifogáshoz Vigh László bizonyítékként csatolta az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. régióvezetőjének levelét, amely szerint a társaság választási plakátok elhelyezésére egyetlen jelölőszervezetnek sem adott engedélyt. A bizottság elutasította a beadványt azzal az indokkal, hogy a választási törvény a plakátok elhelyezését illetően konkrétan nem tartalmaz tilalmat a villanyoszlopokra vonatkozóan.

15:35

A választásra jogosultak 45,02 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

15:10

Sok fővárosi szavazókörben hosszú sorokról kapott jelzést a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap délután - közölte Pálffy Ilona elnök.

Az irodavezető tájékoztatása szerint az átjelentkezők magas száma miatt alakultak ki sorok, illetve növekedett meg a várakozási idő. Pálffy Ilona az MTI-nek elmondta, hosszabb sorokról tudnak a VI. és VII. és XVIII. kerületben, valamint a XI. kerületi Bocskai úton, a XXII. kerületi Lajta utcában és a X. kerületi 35-ös szavazókörben. Hozzátette: van ahonnan fél óránál rövidebb és van ahonnan másfél órás sorban állásról számoltak be.

14:10

Több mint egy órát kellett várakozniuk vasárnap kora délután azoknak a választóknak, akik átjelentkezéssel szavaznak Szegeden - tapasztalta az MTI tudósítója. A nem szegedi lakcímű választók számára a Tömörkény gimnáziumban kialakított 101-es számú szavazókört jelölték ki. Az iskola épülete előtt vasárnap délután hosszú sor kígyózott, a közvetlenül a szavazókör előtt állók az MTI tudósítójának elmondták, több mint egy órája várakoznak.

Mózes Ervin főjegyző közölte, Szegeden 2341 átjelentkező választó van. A várakozási idő csökkentésére már délelőtt új szavazófülkét állítottak be, a jegyzőkönyvvezetők számát pedig háromról ötre emelték. A szegedi lakosok figyelmét a bizottsági tagok az utcán személyesen, illetve feliratok segítségével hívják föl, hogy sorban állás nélkül szavazhatnak. Este hét órakor az egyik bizottsági tag beáll a sor végére, és aki addig odaérkezett, leadhatja szavazatát - tudatta a főjegyző.

13:50

A választásra jogosultak 34,33 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában 13 óráig, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Négy évvel ezelőtt ekkor már 35,9 százalékos részvételi arányt jegyeztek, így az akkori választáson a szavazók 64,2 százaléka tette le a voksát az országgyűlési képviselő-választásokon.

A legaktívabb eddig Budapest XVI. kerülete, ott 43,86 százalékos a részvétel, a legrosszabbul pedig Barcs és környéke áll, ahol 26,86 százalék ment el szavazni.

Budapest egyébként is az élre tört: a fővárosban 39,01 százalék szavazott délután 1-ig. A legkevesebben, 30,11 százaléknyian Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében voksoltak.

13:30

Jó lehet-e a most debütáló választási rendszerünk? Sokat fognak erről vitatkozni a szavazás után mi - mi is feltettük ezt a kérdést a kampány kezdetekor. Annyi biztos: a rendszer a győztest erősíti, a kis pártok létét nagyon megnehezíti, de nem lehetetleníti el. Nagyon stabil kormányzást ígér ezzel, azonban a pártokat nem neveli a kompromisszumkészségre. A teljes elemzést itt olvashatják el.

13:00

Hat órával a szavazás kezdete után, hat órával az urnazárás előtt befutott a nap eddigi legaranyosabb híre is: eltörött a pecsétnyomó, emiatt rövid időre fel kellett függeszteni a választást Kaposvár egyik szavazókörében. Ahelyi választási iroda vezetője elmondta, az elmúlt 25 évben még soha nem történt olyan, hogy pecsétnyomó okozott volna fennakadást egy választáson. Mivel a helyszínen nem volt tartalék, amíg pótolták a szavazólapokat érvényesítő bélyegzőt, mintegy 15 percre fel kellett függeszteni a választást.

12:58

Az index arról ír: több választókerületből azt jelezték az Együtt-PM szimpatizánsai, hogy a megengedett 9 személyesnél nagyobb járművekkel szállítják a szavazókat a Békemenet szervezői.

12:50

A Roma Sajtóközpont tudósítója szavazatot próbált vásárolni Tiszavasváriban, ajánlata természetesen nem volt komoly - írja az index. A találomra megszólított helyiek 6000 forintban határozták meg szavazatuk árát, a tudósítója alkudozni kezdett. Végül kiderült, hogy több, a telepen élő választópolgár akár 150 forintért is hajlandó lett volna elmenni a szavazókörhöz.

A 444.hu budapesti csalásgyanúról ír: a cikkük szerint középiskolás diákokat béreltek fel Újlipótvárosban, hogy szavazásra buzdítsanak, gyakran a szavazókörök 150 méteres sugarán belül. A lap tudósítója négy gyerekkel beszélt, ők azt mondták, ötszáz forintos órabérért agitálnak, és a Fidesztől kapják a pénzt - írja a portál.

12:40

Gyurcsány Ferenc legalább 68 százalékos részvétel vár. A volt miniszterelnök erről azok után beszélt újságíróknak vasárnap, az Áldás Utcai Általános Iskola előtt, hogy feleségével, Dobrev Klárával együtt nem sokkal fél 12 után leadta szavazatát.

Molnár Csabával, a DK politikusával reggel egy pohár sörben fogadtak erre - mondta. Gyurcsány Ferenc hozzáfűzte: álláspontjuk szerint a magas részvétel inkább a "kormányváltóknak", az alacsony pedig a kormánynak kedvez. Hozzáfűzte: az eddigi adatokból átlagos részvételre lehet következtetni.

12:30

Jókora sorban állásra kell számítaniuk az átjelentkezőknek. Aki nem az állandó lakcíme szerinti helyen szavaz, azoknak hosszú sorokat kell végigállniuk.

Zuglóban például körülbelül egy órát vett igénybe a szavazás késő délelőtt, ott az önkormányzat épületén belül és még az utcán a szomszéd sarokig kígyózott a sor, de úgy tudjuk, a VI. kerületben is hosszú idő volt, amíg az átjelentkezők az urnákhoz értek. A VII. és a XI. kerületben a hírek szerint még ennél is rosszabb a helyzet, és a XIII.-ban sem könnyű az urnák elé jutni. Az index tudósítása szerint vidéken Szegeden igazán rossz a helyzet, ahol egy órás lehet a várakozás.

11:40

A választásra jogosultak 23,23 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában 11 óráig bezárólag, az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

10:38

Van olyan szavazókör, ahol már 99 százalékos a részvétel. Kecskemét 95-ös szavazókörében 685-en jogosultak szavazni, közülük délelőtt 9-ig 680-an már voksoltak is, ez egészen pontosan 99,27 százalékos részvételi arányt jelent. A Kádár-kor részvételi adatait idéző számra egyelőre nincs magyarázat.

10:30

Ez az első olyan választás, amelynél nem tiltják meg a közvélemény-kutatóknak, hogy a szavazás hetén publikálják az adataikat. A Fidesz kétharmada ötből három intézet adatai szerint valószínűbb, kettő szerint esélyesebb, hogy nem lesz kétharmad. A baloldal a Tárkit kivéve mindenkinél stabilan előzi a Jobbikot. Az LMP a Medián szerint nem jut be, a többiek felmérésében épp a határon billeg.

Ha a Political Capital mandátumkalkulátorával próbálkozunk, akkor (65 százalékos részvétel és 150 000 érvényes határon túli szavazatot feltételezve) a különböző intézetek felmérései ezt az eredményt hoznák:

Ipsos: Fidesz 125 - baloldal 42 - Jobbik 27 - LMP 5

Medián: Fidesz 119 - baloldal 47 - Jobbik 33 - LMP 0

Nézőpont: Fidesz 137 - baloldal 36 - Jobbik 21 - LMP 5

Századvég: Fidesz 147 - baloldal 28 - Jobbik 19 - LMP 5

Tárki: Fidesz 148 - baloldal 23 - Jobbik 22 - LMP 6

10:22

Rosszul lett egy szavazó a Vas megyei Kemenesmagasiban, ezért mentőt hívtak hozzá - közölte a helyi választási iroda vezetője.

Vörös Andrea tájékoztatása szerint az 50 év körüli férfi azután lett rosszul, hogy leadta a szavazatát. A mentők kórházba vitték - tette hozzá.

10:20

A kormánypártok és a kormányváltók egyaránt győzelemre készülnek. Orbán Viktor arról beszélt: könnyen lehet, hogy a nagy győzelemhez csak néhány szavazat hiányzik majd. Mesterházy Attila nem aggódik az előrejelzések miatt, jobban hisz a tényeknek, mint például a salgótarjáni időközi választás eredménye, ahol győztek. Vona Gábor azt ígérte: a Jobbik kormányra kerülése esetén az első napon megkezdik az elszámoltatást. Szél Bernadett pedig azt mondta, csak az LMP-re leadott szavazatok viszik Magyarországot a megújulás felé és távolítják el az elmúlt huszonöt év harácsolásától, korrupciójától.

Összefoglalónkat a kampányzárókról és választás előtti utolsó előkészületekről itt olvashatják.

10:10

Az MSZP arra szólította fel a hatóságokat, hogy orvosolják Londonban a választással kapcsolatos "problémákat, mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a választópolgárok élhessenek szavazati jogukkal".

A párt országos központja közleményében felhívta a figyelmet arra: több, Londonban regisztrált magyar választópolgár nem tudott élni szavazati jogával, mivel nem szerepeltek a választói névjegyzékben. Mint írták, e polgárok korábban megkapták az értesítést arról, hogy felvették őket a szavazóköri névjegyzékbe.

9:45

9,5 százalékos a részvételi arány a szavazók körében a délelőtt 9 órás állásnál. Ez alacsonyabb, mint a 2010-es első fordulós adat, amikor a szavazók 10,23 százaléka voksolt 9 óra előtt.

Budapesten 9 órára már a jogosultak 8,37 százaléka (114 435 választó) járult az urnákhoz.

A legaktívabb Somogy megye volt kora reggel, ott 10,54 százalék szavazott. A leginkább későn kelők a borsodi választók, ott 7,73 százalékos a részvételi arány.

9:10

Félórás késéssel kezdődött meg a szavazás a hatvani 13-as szavazókörben - tájékoztatta a város jegyzője, a választókerületi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-t. Szikszai Márta elmondta: 6 óra után az első szavazó rossz szavazókörbe ment, ami csak az urnák ellenőrzése és a jegyzőkönyv aláírása után derült ki. Az ilyenkor szokásos procedúrát így meg kellett ismételni, ezért a szavazás csak 6 óra 31 perckor kezdődhetett meg a szavazókörben.

9:00

Az eddigi eredmények alapján Borsod- Abaúj- Zemplén megyében a legalacsonyabb a részvételi arány a jelen pillanatban. Az 1,4 százalékos részvétel közel 7700 szavazót jelent, ellenben Heves megyével, ahol 4652 ember voksolt már a kora reggeli órákban, így az északkeleti megye a maga 1,87 százalékával az élen jár.

8:45

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán - összesen körülbelül 120 ezren - zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a szavazólapjukat. Nagyon fontos, hogy a borítékot - mivel a"utazni fog" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe - lezárják.

8:30

A választásra jogosultak 1,64 százaléka, 131 567 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 7 óráig a választási iroda adatai szerint.

7:45

Magas részvételt remél a vasárnapi országgyűlési választáson Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki reggel nyolc óra előtt néhány perccel adta le szavazatát Budapesten, a XII. kerületben.

7:15

Korán keltek a jelöltek: Bajnai Gordon már szavazott, ahogy Rogán Antal és Schmuck Andor is leadta a voksát. Bajnaiék nem csak ebben aktívak: a Madách téren a párt vezetői és aktivistái elkezdték lebontani a kordont, amit tegnap építkezésre hivatkozva állított fel az önkormányzat, oda, ahol az Együtt eredményváró rendezvénye lenne. 

7:00

A 106 körzetben több mint 1500 jelölt indul. Országos viszonylatban is kimagasló számú jelölt indul Baranya megye 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében: a Szigetvár központú körzetben 25-en méretik meg magukat.

Az ország legnagyobb szavazóköre a főváros XI. kerületében van: a fővárosi 2. számú egyéni választókerület 35. számú szavazókörében az átjelentkezőkkel együtt 5717-en szavazhatnak.

6:45

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel.

Danku Csaba elmondta: 106 egyéni választókerület mind a 10 386 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

6:00

Megkezdődött a 2014-es parlamenti választás, az első olyan voksolás Magyarországon, amikor egy fordulóban választjuk meg a képviselőinket. Az ország 10 386 szavazókörébe összesen 8 019 566 választópolgárt várnak.

Az országgyűlési választási felkészülésről számolt be még tegnap budapesti sajtótájékoztatóján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője. Pálffy Ilona arra is magyarázatot adott, hogy péntek délután miért lassultak le a választási iroda rendszerei: az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, és az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer kérelem is befutott az irodához. Pénteken 16 óráig lehetett átjelentkezni egy másik településre. Pálffy Ilona szerint a túl sok kérelem miatt lelassult a rendszer, de az – a hírekkel ellentétben – egy pillanatra sem állt le.

Pálffy Ilona szerint ilyen mértékű terhelésnél a lelassulás teljesen természetes, és azt is hozzátette, hogy végül minden átjelentkezőt fogadni tudtak.

Pécsen több mint 400 átjelentkezési kérelmet nem vezettek át péntek délután, emiatt az egész országban vissza kellett tartani a névjegyzékek zárását.

Az NVI vezetője emlékeztetett: négy évvel ezelőtt 8800-an jelezték az első forduló előtt, hogy külképviseleten kívánnak szavazni, most több mint háromszor ennyien, és duplájára nőtt azok száma is, akik nem a lakóhelyükön kívánnak voksolni, hanem egy másik magyarországi településen.

Az irodavezető hozzátette: az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton megkezdődött a szavazás, egyelőre semmilyen rendellenességről nem kaptak hírt.  Magyarországon 3176 település 10 386 szavazókörében várják a szavazókat, összesen 106 egyéni választókerületben választanak egyéni választókerületi képviselőket, 93 mandátumot pedig országos listán osztanak szét a pártok között.

A péntek 16 órai határidőig több mint 60 ezren igényeltek mozgóurnát, további igényléseket már csak a szavazás napján 15 óráig lehet benyújtani a szavazatszámláló bizottságnál.

Az NVI elnöke kitért arra, hogy "elterjedtek olyan hírek", hogy azok a határon túliak, akik levélben szavazhatnak, a választásig lakóhelyet létesítenek Magyarországon, hogy így befolyásolják a szavazást. Pálffy Ilona felhívta a figyelmet: ha valaki átvette a levélszavazási csomagot, és ezt követően létesít Magyarországon állandó lakcímet, csak egyéni jelöltre voksolhat vasárnap. Összesen 79 ilyen választópolgár van, a legtöbben, heten Vásárosnaményban létesítettek lakhelyet - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy aki elveszítette a választásról szóló értesítőjét, hol nézheti meg, hogy hol szavazhat, az NVI elnöke elmondta: ezt lehet ellenőrizni az interneten, a www.valasztas.hu oldalon és a 1818-as telefonszámon.

A szavazás este 7 óráig tart, de a 7 órakor sorban állók még szavazhatnak. Amíg valahol sorban állás van, azaz nem zárják le a szavazókörben a voksolást, addig az összes többi szavazókör eredményét sem hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda - mondta. Hozzátette: a sok átjelentkező miatt elképzelhető, hogy csak este háromnegyed 8-ra vagy 8-ra tudják befejezni mindenhol a szavazást, és ezután közölhetik az előzetes eredményeket.

Mivel nincs általános kampánycsend, a közvélemény-kutatók a korábbi felmérések eredményét a szavazás napján is nyilvánosságra hozhatják, de az exit pollokat csak 19 óra után lehet közölni. A 19 órai határidő független attól, hogy addig az összes szavazókör bezárt-e.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.