BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kairóban folytatódnak kedden az izraeli-palesztin tűzszüneti tárgyalások

Kedden folytatódnak a legutóbbi Gázai válságnak átmenetileg véget vető fegyvernyugvás stabilitását és hosszú távú fenntartását célzó izraeli-palesztin közvetett tárgyalások Kairóban - jelentette vasárnap izraeli forrásokra hivatkozva az egyiptomi sajtó.

Az al-Jóm asz-Szábe című napilap által idézett forrás szerint Egyiptom eredetileg szerdára invitálta a szembenálló feleket, de Izrael azt kérte, hogy egy nappal hozzák előbbre az időpontot, tekintettel a szerdai naplementével kezdődő zsidó újévre.

Egy meg nem nevezett izraeli politikusra hivatkozva az al-Jóm asz-Szábe azt írta, hogy a tárgyaló felek nehéz időszaknak néznek elébe, hiszen a legfontosabb kérdésekben egyikük sem mutat közeledési szándékot. Példának említi az izraeliek által egyelőre tárgytalannak tekintett vitapontot, amely a palesztinok által létszükségesnek tartott tengeri, illetve légikikötő megépítését érinti.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ugyanakkor nem hajlandó megválni fegyvereitől, amely feltétel teljesítése nélkül nem valószínű, hogy Izrael hajlandó lesz feloldani az enklávé ellen több mint hét éve fenntartott blokádját. A Hamász az öthetes, több, mint 1200 ember halálát okozó háború alatt a határok megnyitását jelölte meg a harc egyik legfőbb céljaként.

Az említett diplomáciai forrás szerint Izrael kitart a biztonsági érdekeivel kapcsolatos követelései mellett, és azt is hangsúlyozta, hogy nem egyeztettek konkrét időpontokról a jövő heti találkozón túl.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.