BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot buknak a bankok

Az ezermilliárd forintosra taksált teljes költségből körülbelül 600 milliárdról már lehet tudni, mely bankok fizetik majd ki. A legtöbb pénzt az OTP adhatja vissza, de százmilliárdos nagyságrendű kártérítésre készül az Erste is.

Egyre több hazai nagybank fedi fel, várhatóan mennyibe fog kerülni neki az adósmentés. Legutóbb az UniCredit anyabankja árult el információkat erről, harmadik negyedéves jelentésében közölte: az árfolyamrés miatt 107 millió eurós, vagyis hozzávetőlegesen 33 milliárd forintos céltartalékot kellett képeznie az elszámoltatásról szóló törvény miatt. Ha valóban csak ennyibe kerül majd az UniCreditnek a mostani adósmentés, a versenytársaihoz képest olcsón megússza.

A legnagyobb összeget a vezető lakossági hitelintézet, az OTP fizetheti vissza a deviza- és forinthiteleseknek. A bank már a második negyedévben leírta a várható veszteségeket, az árfolyamrés tisztességtelenné nyilvánítása miatt 41,3 milliárd, az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán pedig 177 milliárd forintos költséggel kalkulálva. Ezekből adózás után 32 milliárd és 144,1 milliárd forint maradt, az első félévben így 147,3 milliárd forintos nettó veszteséget halmozott fel a hitelintézet. Az OTP mellett a Budapest Banknál és a K&H is már a második negyedévben tartalékolt az összes várható veszteségre 34,3 milliárd, illetve 70,9 milliárd forintot.

Az FHB viszont eddig csak részben könyvelte el az adósmentés várható költségeit. A második negyedévben a 4,7 milliárd forintot különítettek az árfolyamrés miatt, a szerződésmódosítások semmissé nyilvánítása s korábbi közlések szerint további 12-15 milliárd forintba kerülhet majd. Nem kizárt, hogy a ma tőzsdezárás utánra tervezett gyorsjelentésben pontosabb számokat is közzé tesz a bank.

Súlyosan érinti az osztrák tulajdonú nagybankokat is a mentőcsomag. Az Erste osztrák anyacége október végén kiadott gyorsjelentésében 360,8 millió eurós, vagyis nagyjából 110 milliárd forintos költségről írt. A Raiffeisen anyabankjának harmadik negyedéves eredményeire még várni kell, egy néhány hete kiadott eredményre vonatkozó figyelmeztetésben viszont 240 millió eurós, vagyis 74 milliárd forintos várható extra veszteségről írtak.

A CIB Bank eddig még hivatalos formában csak annyit közölt a tőzsde honlapján, hogy az árfolyamrés semmissé nyilvánítása miatt 20 milliárd forintos céltartalékot képzett. Az anyacége az Intesa Sanpaolo sem közölte még hivatalos formában, hogy a magyarországi leány mennyit bukhat az adósmentésen. Az anyacég e héten közzétett eredményeiből annyit lehet látni, hogy a CIB 125 millió eurós, vagyis nagyjából 38,5 milliárd forintos nettó veszteséget könyvelt el kilenc hónap alatt, egy, a tőzsde honlapján nemrég közzétett bejelentés szerint pedig 13,65 milliárd forintos tőkeemelésre is készültek a bankban. A nagybankok közül a nemrég állami tulajdonba került MKB várható veszteségéről is keveset tudni. A hitelintézet a tőzsde honlapján egy 5,1 milliárd forintos céltartalékról számolt be az árfolyamrés kapcsán, de nem zárható ki, hogy további részletek találhatók majd a várható veszteségekről a volt anyacég, a BayerLB hétfőn megjelenő tőzsdei jelentésében.

Súlyos számok a szektorban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 24-én közli, milyen eredményt ért el a bankszektor a harmadik negyedévben. A részvénytársasági formában működő hitelintézetek a második negyedévben minden idők legveszteségesebb három hónapját könyvelhették el, 364 milliárd forintos veszteséggel. Várhatóan a harmadik negyedév sem lesz sokkal jobb, az anyabanki beszámolók alapján ugyanis ebben az időszakban számolhatja a veszteségei nagy részét egyebek között az UniCredit, az Erste és a Raiffeisen is. Mindez szektor szinten ismét több száz milliárd forintos mínuszt hozhat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.