Részben pánikot, részben pedig felháborodást keltett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közelmúltbeli jelentése, amelyben a feldolgozott húsipari termékek fogyasztása és az egyes daganattípusok közötti kapcsolatra hívták fel a figyelmet. A WHO daganatos betegségekkel foglalkozó intézete, a lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) rámutatott, hogy ezeknek a termékeknek – például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok – a túlzott fogyasztása rákot okozhat. Ezt az összefüggést sokan ismerték, a jelentés azonban akkora figyelmet kapott, ami miatt egyesek attól tartanak, hogy visszaeshet a feldolgozott hústermékek fogyasztása a következő időszakban.
Dietetikusok körében ugyan már korábban is ismert tény volt, hogy a húskészítmények – háztáji vagy ipari – tartósítására és ízesítésére használt anyagok és eljárások, valamint a rák között kapcsolat lehet. A „főbűnös” évtizedek óta az egyébként jó tartósítónak bizonyuló nátrium-nitrit és a közismert füst. Fontos azonban leszögezni, hogy ezen technikák alkalmazása nem véletlen: a megbízható tartósítás nélkül nagyon veszélyes, sok esetben halálos élelmiszer-mérgezéseket előzhetünk meg, arról nem is beszélve, hogy a füstölt áru nemcsak tovább áll el, de kétségkívül finomabb is.
A megnevezett technológiák és a rák között nagyon enyhe a kapcsolat, azt pedig, hogy a WHO a húskészítményeket és a dohányzást, valamint az azbesztet egy kategóriába sorolta, több szakértő bírálta azóta. A betegség kialakulásához ugyanis nem csupán az ilyen húskészítmények mértéktelen és túlzó fogyasztása, de alighanem több más tényező – öröklött hajlam, mozgásszegény életmód, veszélyes anyagokkal végzett munka stb. – kell.
Bár az orvosok és a dietetikusok megegyeznek abban, hogy a minőségi húskészítmények mértékletes fogyasztása veszélytelen, sőt a fehérje- és vasbevitel miatt a kiegyensúlyozott táplálkozás része, reális veszély lehet, hogy a fogyasztók bizalma meginog. Külön probléma, hogy a jelentéssel kapcsolatban súlyos félreértés is bekerült a köztudatba. A WHO általában a feldolgozott húskészítményekről és az azokhoz használt anyagokról írt a jelentésében. Ebben a termékkörben a szakértők nem tettek különbséget a különböző állatfajokból készült húsok között, hiszen itt a feldolgozás módja a rákkeltő faktor. Mivel azonban a jelentés egy másik ponton valószínűsíti a kapcsolatot a daganatos megbetegedések és a vörös húsok között, ezért a fogyasztó könnyen azt hiheti: ezek rákkeltőek, a fehér húsok pedig nem.
agy kérdés, hogy mindez miként tudja befolyásolni a fogyasztók döntéseit és ezen keresztül az egész piacot. A lapunk által megkérdezett szakértők bíznak ugyan abban, hogy a jelentésnek nem lesz maradandó káros hatása a hazai élelmiszer-gazdaságra, ám valószínűsítik: legalább egy átmeneti visszaesésre számítani kell. A hír és értelmezései hatására ugyan eltérően reagálhatnak a fogyasztók, ám minden bizonnyal számolni kell azzal, hogy legalább a vásárlók egy kisebb csoportja elfordul a húsoktól és a húskészítményektől.
Kedvezőtlen hatással lesz a feldolgozott termékek fogyasztására a WHO jelentése a Világgazdaság által megkérdezett húsipari és kereskedelmi szakértők szerint. Arra is van esély, hogy a gyártók megpróbálnak adalékanyagokban szegényebb termékeket előállítani.
Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke:
Mindenki veszít
„Nehéz előre látni, hogyan reagál a fogyasztó, utólag minden esetben könnyebb értékelni a hatást. Az tény, hogy az ilyen hírek képesek befolyásolni a fogyasztót. Emlékezetes, hogy a tojás és a koleszterin összefüggéseit boncolgató hírek két évtizede jelentősen visszavetették a tojáspiacot, és a tojásfogyasztás azóta sem talált magára. Feltételezhető tehát, hogy a hazai fogyasztók egy részére a WHO-jelentésnek is lesz olyan hatása, hogy elfordulnak a hústól, vagy kevesebbet vásárolnak. Pozitív hatást tehát nem fog gyakorolni. Tévedés azt hinni, hogy ez a baromfitartóknak jó: a kieső fogyasztás nem vándorol át más típusú húsokhoz, ez a teljes húsfogyasztásból veszik el.”
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke:
Tárgyilagosság
„Ez a hír a feldolgozott húskészítmények fogyasztását biztosan nem növeli, ebben egészen biztosak lehetünk. Tény ugyanakkor, hogy a WHO jelentésének publikálását követő első, szenzációszámba menő híreket követően megnyugtatóbb, tárgyilagosabb hangvételű cikkek is megjelentek a médiában. Ekkor már orvosok, dietetikusok is részt vettek a diskurzusban, és rámutattak, hogy csak a túlzott fogyasztásnak vannak egészségügyi kockázatai. A mérsékelt húsfogyasztás, így a feldolgozott és vörös húsok fogyasztása is a kiegyensúlyozott, egészséges étrend része. Abban bízom, hogy a fogyasztók nagyobb része az utóbbi, nyugodtabb értékeléseket fogadja el végső konklúzióként.”
Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke:
Reális félelem
„A WHO jelentése a fogyasztó mindennapi életét, egészségét érinti, ezért bizony odafigyel erre. Bizonyára lesz olyan, aki csökkenti emiatt a húsfogyasztását, mások pedig a korábbinál alaposabban megnézik, hogy mit vesznek le a polcokról. Persze olyanok is lesznek, akiket nem befolyásol az ilyesmi. Kérdés, hogy a fogyasztók mekkora rétege melyik csoportba kerül majd. Reális a félelem, hogy a vásárlók magatartása megváltozik. A másik oldalról ugyanakkor lehet olyan hatása is a hírnek, hogy a gyártók megpróbálnak igényesebb, adalékanyagokban szegény termékeket gyártani. Előfordulhat tehát, hogy a változás minőségi gyártásra ösztönöz majd, vagy felértékelődik a védjegyek szerepe.”
Raskó György, agrárközgazdász:
Termékfejlesztés
„Máris hat a piacra a jelentés, a kereskedelmi szereplők visszajelzései alapján határozottan visszaesett a kereslet. Ennek hatására kevesebb ember kevesebb húst vásárol. Ez persze nem hat örökké, egy-két hétig vagy hónapig érezhető a hatása. Nem gondolnám, hogy a húsfogyasztás tartósan visszaesik, de átalakulhat az elkövetkező időszakban. A füstölt áru és az ebbe a körbe tartozó hungarikumok vélhetően visszaszorulnak, és előtérbe kerülnek a mediterrán típusú, szárítással érlelt húskészítmények. A húsiparnak ehhez alkalmazkodnia kell, át kell gondolnia a termékfejlesztését. Biztosra vehető, hogy az elkövetkező évtizedekben forradalmi változások várhatók az ipari hústartósítás technológiájában.”
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára:
Bizalmatlanság
„Vannak rossz példák, így a néhány évvel ezelőtti emlékezetes uborkaügy az egész uborkapiacot visszavetette. Szembe kell nézni tehát azzal, hogy növekszik a vörös hússal vagy általában a hússal szembeni bizalmatlanság, és nem lehet tudni azt sem, hogy meddig tart. Ez mindig csak utólag derül ki, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a fogyasztók egy részére hatással lesz a WHO-jelentés, lehet ennek negatív hatása. Fontosak ilyen esetekben a szakmai szervezetek reagálásai, a tárgyszerű és mértéktartó nyilatkozatok javíthatnak a helyzeten. Januártól pedig a sertéshús áfája jelentősen csökken, vagyis ezen termékkör fogyasztói árában is érezhető mérséklődés lesz. Ez segíthet a piacon.”
Öt kiló húst eszünk havonta
A háztartások havonta személyenként átlagosan 5600 forint értékben fogyasztottak húst és hústerméket, összesen fejenként 5,1 kilogrammot – derült ki a KSH idei első féléves adataiból. Ebből 3,1 kilogramm volt friss, fagyasztott, mélyhűtött hús, 0,1 kilogramm hal és tenger gyümölcsei, 1,5 kilogrammot tettek ki a feldolgozott húskészítmények és 0,3 kilogrammot az egyéb húskészítmények.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.