BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-s minősítésű vágóhidat árulnak félmilliárdért

A Pélyen működő vágóhíd 8 órában 400 sertés és 40 szarvasmarha feldolgozására alkalmas.

A Hajdú Gabona Zrt. 2004-ben azzal a szándékkal vásárolta meg a Hajdú Hús Zrt.-t, hogy a tulajdonában lévő pélyi kisvágóhidat az uniós csatlakozás időpontjára felújítsa, korszerűsítse, működéséhez, a telephely engedélyhez az európai uniós jóváhagyást megszerezze – olvasható a cég közleményében. A vágóhíd (mely hosszú éveken keresztül sertés- és marhavágással foglalkozott, napjainkban pedig a kolbász- és a szalonnagyártás a fő profilja) most eladósorba került, 550 millió forintot kérnek érte. A „miért”-ről Dr. Lakatos Zoltán, a debreceni székhelyű Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt.

„Annak idején a Hajdú Gabona a Hajdú Hús Zrt.-ben tőkét emelt, és jelentős ráfordítással korszerűsítette a kisvágóhidat. A felújítás kiterjedt az üzemi épületek, valamint a technológia korszerűsítésére; beépítettünk egy magaspálya-rendszert, ami sertés, szarvasmarha, ló, juh és strucc vágására egyaránt alkalmassá tette a létesítményt. Rozsdamentes berendezések, mélyhűtő tárolók, gyorsfagyasztók, füstölőkamrák, a gyártáshoz szükséges technológia, vágóállat fogadására alkalmas karám, a kamionforgalomhoz alkalmas térbeton, kamionmosó, illetve a készterméket kiszállító saját hűtőtartályos teherautópark garantálja az új tulajdonos számára az üzemszerű működést. No és persze az, hogy az azóta eltelt időszakban a technológiát folyamatosan felújítottuk, garantálva a szinten tartó állagmegóvását” – sorolta a „portéka” főbb ismertetőjegyeit Lakatos Zoltán.

Fotó: VG

A Hajdú Gabona szeretne csak a malomipari tevékenységére koncentrálni, továbbá érdekeltségi köréhez sem sertés-, sem szarvasmarha-telepek nem tartoznak már, ezért döntöttek a tulajdonosok a ma is üzemelő pélyi vágóhíd eladása mellett – tette hozzá a cég elnök-vezérigazgatója.

Kolbász és szalonna

A társaság fő tevékenysége a húsfeldolgozás és -tartósítás, melynek keretében korábban hasított félsertéseket és negyedelt marhát állítottak elő, manapság azonban a késztermék-gyártásra fókuszálnak. Ez füstölt kolbász, füstölt szalonna, illetve csemege szalonna készítését jelenti.

Napi 8 órás munkarendben 400 sertés és 40 szarvasmarha vágására, valamint heti 15 ezer kilogramm kolbász és heti 5 ezer kilogramm szalonna gyártására alkalmas az eu-minősítésű vágóhíd, mely az említett árumennyiségekhez a hűtőkapacitás is rendelkezésre áll

– utalt az üzem paramétereire a vezérigazgató.

Fotó: VG

Hozzátette, hogy az igényesen kialakított telep infrastruktúrája teljeskörűen kiépített, ott helyi és környékbeli dolgozókat foglalkoztatnak, saját szállítójárműveik vannak és a rakodás, valamint a parkolás is megoldott. Az árbevétel az elmúlt években elérte az 500 millió forintot, melynek kétharmada a kolbász értékesítéséből származik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.