Az agrár-élelmiszeripari rendszer ÜHG-kibocsátás növekedésének legfőbb okozója az ellátási lánc
– írta meg az Agrokép a FAO új adatbázisa alapján.
Az élelmiszer-ellátási lánc már számos országban megelőzi a gazdálkodást és a földhasználatot, mint az agrár-élelmiszerrendszerből származó üvegházhatású gázok (ÜHG) legnagyobb kibocsátója.
Ennek oka az élelmiszer-feldolgozás, a csomagolás, a szállítás, a kiskereskedelem, a hulladékártalmatlanítás, a műtrágyagyártás és a háztartási fogyasztás által vezérelt gyors növekedés
– derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által vezetett új tanulmányból.
A fejlett országokban jelenleg már így is több mint az agrár-élelmiszeripari rendszerekből származó szén-dioxid kibocsátás feléért felelősek a mezőgazdaságban végzett, és a földhasználat változásaihoz nem kapcsolódó tevékenységek. Az elmúlt három évtizedben több mint duplájára nőtt ez a mérték.
A FAO által készített felmérés, amit hétfőn mutattak be a Glasgow-i klímacsúcson, az ÜHG-gázok trendjét számszerűsíti, hogy figyelmeztesse a döntéshozókat a gyorsan változó tendenciákra. A Párizsi Megállapodás értelmében tervezett éghajlat-politikai intézkedések közötti összefüggések megértését segítő, 236 ország és régió 1990 és 2019 közötti időszakra vonatkozó, évente frissülő adatbázis a FAOSTAT portálon keresztül érhető el.
A jelentésben egyes termékek teljes szénlábnyoma is nyomon követhető a globális ellátási láncban. Az adatok szerint a teljes antropogén ÜHG-kibocsátás 31 százaléka, azaz 16,5 milliárd tonna gáz származik a világ agrár-élelmiszeripari rendszereiből – ez 17 százalékos növekedést jelent az 1990-es állapothoz képest, pedig akkor a világ népessége még 2,4 milliárddal kevesebb volt, mint most.
A FAO adatbázisa rávilágít arra, hogy
az ellátási lánc az agrár-élelmiszeripari rendszer ÜHG-kibocsátás növekedésének legfőbb oka.
Ugyanis, az agrár-élelmiszeripari rendszerek földhasználati változásaiból – mint például az erdők termőfölddé alakításából – származó kibocsátások, bár továbbra is az agrár-élelmiszeripari rendszerek kibocsátásának egyik legfontosabb meghatározója, az elmúlt 30 év alatt 25 százalékkal csökkent. Eközben a mezőgazdasági üzemen belüli kibocsátás csak 9 százalékkal nőtt.
Az 1990 óta eltelt 30 éves periódus legfontosabb trendje, hogy egyre nagyobb szerepe van az élelmiszerekkel kapcsolatos kibocsátásoknak a mezőgazdasági termelésen kívül, az élelmiszer-ellátási láncok termelés előtti és utófolyamataiban, globális, regionális és országos szinten is – mondta Francesco Tubiello, a FAO vezető statisztikusa, a jelentés szerzője.
Ezeknek az adatoknak jelentős kihatásai lehetnek az élelmiszerrel kapcsolatos nemzeti mérséklési stratégiákra,
tekintve, hogy egészen a közelmúltig, az eddigi kimutatások főként a földhasználat változásából eredő szén-dioxid kibocsátásra, illetve a mezőgazdasági üzemen belül keletkezett szén-dioxidtól eltérő szennyező kibocsátás csökkentésére összpontosítottak. Nem utolsó sorban a tanulmány lehetővé teszi egyes országok szén-dioxid-semlegességre tett ígéreteinek célzott végrehajtását – tette hozzá a jelentés szerzője.
A globális agrár-élelmiszeripari rendszerek 2019-es,16,5 milliárd tonnányi üvegházhatású gáz kibocsátásából 7,2 milliárd tonna a mezőgazdasági üzemen belülről, 3,5 milliárd tonna a földhasználat változásából és 5,8 milliárd tonna az ellátási lánc folyamataiból származott. Az utóbbi kategória azonban immár a legtöbb a legtöbb szén-dioxidot bocsátja ki.
A jövőben várható trendekre utal például, hogy az élelmiszerrendszerből származó kibocsátások aránya a teljes kibocsátáshoz képest globálisan az 1990-es 40 százalékról 2019-re 31 százalékra csökkent, míg a modern agrár-élelmiszeripari rendszerek által uralt régiókban a változás ennek ellenkezője volt:
Európában 24 százalékról 31 százalékra emelkedett, Észak-Amerikában pedig 17-ről 21 százalékra. Nevezetesen, ezt a kibocsátásnövekedést a szén-dioxid okozta, ami megerősíti a jellemzően fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával járó gyártás előtti és utáni folyamatok növekvő súlyát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.