BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa-rekorder helikopter a Széchenyi-hegy fölött - Képek!

Hétfőn délelőtt látványos szakaszához ért a digitális földfelszíni televíziós (DFT) hálózatok kiépítése: a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomáson sor került a meglévő antennarendszer rekonstrukciójára, melynek keretében helikopteres beemelésre került sor.

Az Antenna Hungária szeptember 11-én a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronnyal megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját annak érdekében, hogy a digitális földfelszíni televíziós (DFT) sugárzás decemberben elindulhasson.

 

A munka elérkezett a leglátványosabb szakaszához, szeptember 22-én hétfőn délelőtt sor került az antennatorony tetején lévő antennarendszer leszerelésére és az új antenna helikopteres beemelésére.

 

Az Antenna Hungária a német Kathreint bízta meg a budapesti UHF-antenna rekonstrukciójának elvégzésével. A Kathrein mérnökei 12 szintes antennarendszert terveztek, amely a simulcast időszak (egyidejő analóg és digitális műsorsugárzás) és az időszakot követı DVB-T sugárzás követelményeinek egyaránt megfelel.



A Kathrein megbízásából az összes szerelési feladatot a berlini Turmbau Steffens & Nölle (TSN) végzi el, mint például a két, 180 méteres új főkábel behúzása és az antenna rekonstrukciója. A TSN a svájci Heliswisst bízta meg a helikopteres emelési munkálatok elvégzésével. Összességében több mint 3,5 tonnás szerkezetet kellett felemelnie a speciálisan erre
a célra Svájcból érkező, orosz gyártmányú Kamov KA32 A12 típusú helikopternek.

 

A munka elvégzéséhez szükség volt a helikopter azon különleges képességére is, hogy ezt az óriási súlyt egy helyben állva, mozdulatlanul az antenna végleges rögzítéséig képes volt megtartani a levegőben. Az „európai súlyrekorder” helikopter különlegessége, hogy két turbina hajtja a különálló rotorokat és maximum 5 tonnát képes a magasba emelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.