BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az aszpirin csökkentheti az alkoholos májkárosodást

Egyre több az alkoholos májzsugor betegség, ám az aszpirin azt a receptort gátolja, amely a gyulladásos választ elindítja. Jó tserápiás szer lehet, de gyomorbánalmakat okozhat.

A connecticuti Yale Egyetem kutatói a Journal of Clinical Investigation című szaklapban számolnak be arról, hogy az aszpirin egereknél csökkentette a paracetamol túladagolása miatti halálozást. Úgy vélik, a szer a szerven belüli káros gyulladást előidéző folyamatot befolyásolja, mivel kis adag aszpirin blokkolhat egy kémiai receptort a májsejtekben. A májzsugor előfordulása egyre növekszik a túlzott alkoholfogyasztás és a paracetamol-tartalmú gyógyszerek túladagolása miatt.

A károsodás okát vizsgálva a kutatók úgy találták, hogy egy gyulladásos láncreakciót indít el az alkohol, illetve az acetaminofén (a paracetamol hatóanyaga). Wajahat Mehal, a kutatás vezetője szerint az aszpirin azt a receptort gátolja, amely a gyulladásos választ elindítja. Mehal és munkatársai elkülönítettek olyan molekulákat, úgynevezett TLR antagonistákat is, melyek ugyancsak blokkolják ezt a receptort, ám úgy vélik, az aszpirin olcsósága miatt megfelelőbb általános terápiás szerként. Az aszpirin azonban irritálja a gyomor nyálkahártyáját, fekélyt okozhat, valamint növeli a vérzés kockázatát, ezért a szakemberek óvnak attól, hogy az állatkísérletek eredményei alapján bárki pár napnál tartósabb aszpirinszedésbe kezdjen orvosa megkérdezése nélkül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.