BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A PC-gyártók az okostelefon piacra vágynak - De miért?

A közelmúltban a világ második és harmadik legnagyobb PC-gyártója, a Dell és az Acer is bejelentette, hogy belépne az okostelefon piacra. Elemzők szerint azonban az olyan sztárok mellett, mint a Nokia vagy az Apple, a számítógépgyártóknak kevés esélyük lesz az előrelépésre.

A Hewlett-Packard és a Lenovo már korábban eldöntötte, hogy beszáll az okostelefon szektorba, a két céget pedig most követte a Dell és az Acer. "Ott van a Nokia, a kategória gorillája, az iPhone, ami szuper cool és a Blackberry, amire minden menedzsernek szüksége van. Mit tudnak ezek a PC-gyártók felmutatni?" – összegezte a problémát a Reutersnek az IDC elemzője.

Aloysius Choong szerint a számítástechnikai cégek nem annyira a kreativitásukról, mint inkább a tömegtermelési képességeikről híresek. Az okostelefon piacon azonban a márka, a stílus és a forma fontosabb, mint a materiális vetület – véli az elemző. Véleményével egyetért a Gartner munkatársa is, aki szerint a cégek nagy kockázatot vállalnak azzal, hogy egy teljesen más területre lépnek.

A lelkesedés perszer érhető, hiszen az okostelefonok – a többi infokommunikációs ágazattal ellentétben – 2008-ban is dinamikusan fejlődtek, 22 százalékos globális növekedést elérve a tavaly évben. A számtalan funkcióval szerelt miniszámítógépek jelentős árrésre adnak lehetőséget, de a hirtelen keletkező túlkínált esélye itt is fennáll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.