BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A PC-gyártók mobilt készítenek, a mobilcégek PC-t

Az okostelefonok sikere nagy kísértés jelent a PC-gyártók számára. Az Apple sikerét követően a számítástechnikai cégek egymás után jelentik be mobiljaik érkezését. A cél: egy PC teljesítményt tenyérnyi gépbe zsúfolni.

"Az események most az okostelefon piacon zajlanak, ahol a cél, hogy a lehető legtöbb képességgel ruházzák fel a mobilokat. Azt hiszem, a PC unalmas manapság" – mondta a New York Timesnak Linley Gwennap, a chip szektor veterán elemzője. Az új okostelefonoknak képeseknek kell lenniük videókonferenciák lebonyolítására, teljeskörű internetezésre és HD minőségű videók streamelésére.

Az iPhone sikere eddig csak a mobilgyártókat ihlette meg, akik igyekeztek utánozni az Apple top termékét. Most a PC gyártók is igyekeznek kiszakítani egy szeletet a fejlődő ágazatból. Az Acer ebben az évben nyolc új mobillal rukkol elő, a cég tájékoztatása szerint az okostelefon piac a mobil stratégiájuk alapja. A Dell egyelőre csak prototípusokkal rendelkezik, az Asus viszont már bejelentette a mobilok érkezését.

A hardvergyártók is kezdenek átállni az új helyzetre: az Intel már leszerződött az LG-vel az új modelleke ellátásra. A grafikus chipek vezetőjének számító Nvidia pedig három okostelefongyártónak adja el új Tegra chipjeit.

A PC-gyártók ugyanakkor nem kötelezik el magukat teljesen az okostelefonok mellett, mivel a piac nem elég kiszámítható. Ehhez képest a mobilcégek beszállnak a PC-iparban, ahogyan ezt az első számú szereplő, a Nokia is jelezte. A konvergenciát előrejelezték, de létrejöttéhez az iparág átalakulására volt szükség.

Az elmúlt évtizedekben a chipgyártók jelentették a szektor motorját egyre nagyobb teljesítményű eszközeikkel. A mobil korszakban a hangsúly az alacsony fogyasztásra és hűtésigényre tevődik át. Mivel a PC-gyártók már notebook- és netbook ágazatban tesztelhették ilyen irányú képességeiket, most eljött az alkalom, hogy ezeket az okostelefonok készítésekor kamatoztassák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.